Bellen op de fiets mag gewoon

Er is al een flinke tijd discussie over: mag je nou wel of niet je telefoon gebruiken op de fiets? Het zou afleidend werken en daardoor zou je jezelf en andere weggebruikers in gevaar brengen. Maar de kogel is door de kerk: de wet verbiedt het niet.

Smartphone-fietsMinister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu zei vorig jaar te onderzoeken of een verbod van smartphonegebruik op de fiets verboden moet worden. Nu schrijft ze dat een verbod niet zinvol is en dat het niet of erg moeilijk te handhaven zou zijn. Er worden ook andere Europese landen aangehaald waar een dergelijk verbod wel van kracht is, maar daar lijkt het niet of nauwelijks gehandhaafd te worden.

Ondanks dat er geen verbod komt op het gebruik van je telefoon op de fiets geeft Schultz wel aan dat het niet slim is je telefoon te gebruiken tijdens het fietsen. Verzekeraars kijken per ongeval wat de mogelijk oorzaak is geweest. Als fietser ben je redelijk goed beschermd in het verkeer, maar er wordt door verzekeraars ook gekeken naar smartphonegebruik. Als blijkt dat een fietser een ongeval heeft doordat er tijdens het fietsen een smartphone werd gebruikt dan kan hij aansprakelijk gesteld worden voor de schade.

Schultz zegt meer te zien in bijvoorbeeld apps die het gebruik van een smartphone op de fiets tegen moeten gaan. Nu klinkt dat wat vreemd, een app om je smartphone niet te gebruiken, maar het is prima mogelijk! Zo heeft de overheid vorig jaar een app uitgebracht die aangezet moet worden als je gaat fietsen. Je krijgt dan punten en kunt kleine prijzen winnen. Op die manier worden mensen beloond die hun smartphone tijdens het fietsen niet gebruiken. Eind vorig jaar is er al 700.000 kilometer gefietst met de app.

Bron: Rijksoverheid