Instagram probeert emojis te begrijpen 😵

Wie regelmatig op Instagram kijkt weet dat er nogal wat emojis en hashtags gebruikt worden. De emoji is de hashtag echter een beetje aan het vervangen en Instagram is benieuwd naar deze nieuwe ’taal’ en heeft besloten het te onderzoeken.

#emoji #instagram #onderzoek 👍😎

In 1998 of 1999 werd de eerste emoji gemaakt door Shigetaka Kurita en nu, meer dan 15 jaar later, heeft de emoji de online wereld overgenomen. Praktisch elk besturingssysteem ondersteunt de weergave van emojis en op de mobiele besturingssystemen kun je ze tevoorschijn toveren op je toetsenbord.

Bijna 50 procent van alle berichten en reacties op Instagram bevatten een of meerdere emojis. De Finse Instagram-gebruikers gebruiken in maar liefst 63 procent van alle tekst een emoji. In Frankrijk ligt dat percentage op 50 procent, in het Verenigd Koninkrijk 48 procent, in Duitsland 47 procent, in Italië 45 procent, in Rusland, 45 procent, in Spanje 40 procent, in Japan 39 procent en in de Verenigde Staten 38 procent.

EmojiEmojis worden dus nogal wat gebruikt op Instagram en dus is het team achter Instagram bezig met een onderzoek. Ze willen weten wat de wetenschap achter het gebruik van emojis is. Welke woorden worden er vervangen en in combinatie met welke woorden worden emojis gebruikt?

Welke emojis gebruiken we het meeste?

De meestgebruikte emoji is deze: 😂 en die staat voor behoorlijk hard lachen (lolol, lolz, ahahaha, lolololol). Op de twee plaats staat deze emoticon: 😍 en we weten allemaal wel wat dat betekent! (voor de zekerheid: prachtig, schattig!, geweldig). Op slechts de derde plaats staat het hartje ❤ en die hadden we eigenlijk wel wat hoger verwacht. Wat een hartje betekent weten we allemaal wel, maar blijkbaar betekent het ook ‘babycakes’ en ‘bunches’ al weten we niet in welke context je die woorden moet gebruiken. Van het hartje zijn overigens weer variaties die elk hun eigen betekenissen hebben. Zo kan 💙 staan voor aandacht voor autisme, 💚 kan staan voor Saint Patricks’ Day en het hartje met een randje 💗 kan staan voor strapless of curvy. En dan moet je nagaan dat er nog tientallen andere emojis zijn die allemaal weer hun eigen betekenis hebben gekregen door de jaren heen, vaak los van de eigenlijke betekenis.

Omdat veel emoji gebruikt worden voor een bepaalde uitdrukking of beschrijving van een gevoel vervangen ze afgekorte woorden. Volgens het onderzoek van Instagram blijkt ook dat woorden stukje bij beetje vervangen worden door emojis.

Bekijk hier het eerste deel van het onderzoek naar emoji-gebruik op Instagram.

 


Tags: , , ,