Bericht over telefoon-scam gaat rond op Facebook

Op Facebook gaat momenteel een bericht rond over een telefoon-scam. Het gaat over een bepaald nummer dat jou belt waarna je een dure rekening krijgt van je provider. Nieuw is de scam overigens niet, ook niet in de huidige vorm.

Al in 2008 waren er meldingen van de scam die nu de rondte doet op Facebook. Het begint met een sms’je dat je een voicemailbericht hebt ontvangen. Je zou een gesprek gemist hebben van het nummer 864236245 maar wanneer je dat nummer terugbelt krijg je een piep te horen waarna de verbinding verbroken wordt. Diverse gebruikers die het nummer teruggebeld hebben zeggen dat ze daarna een hoge rekening hebben ontvangen van hun provider.

Momenteel staat het volgende bericht op Facebook: “Aan iedereen. Ben vandaag meermaals op mijn mobiel gebeld door nummer 864236245. Als je ook een oproep ontvangt van dit nummer pak niet op en bel niet terug! Dit is een spam nummer uit China, die zodra je contact maakt, je telefoon infecteert en hierdoor via jouw nummer kan bellen. Als je dit wel doet, dan ontvang je een peperdure rekening van Vodafone.”

Het werkt niet helemaal zoals daar beschreven wordt want je telefoon wordt niet geïnfecteerd. Waarschijnlijk wordt je nummer gedupliceerd op het moment dat je het nummer terugbelt en daarna kan jouw nummer gebruikt worden door de personen die hier achter zitten. Mogelijk is het nummer ook nog eens een soort servicenummer en dus peperduur waardoor je na het bellen een hoge rekening ontvangt van je provider. Het nummer dat hierboven genoemd wordt komt overigens uit China.

Hoe kun je je beschermen tegen dit soort praktijken?

Mocht je een sms’je ontvangen dat je een telefoontje van het nummer 864236245 (of een ander vreemd nummer) gemist hebt, neem dan contact op met je provider om dit aan te geven. Ook wanneer je gebeld wordt door dit vreemde nummer moet je er niet op reageren (niet opnemen dus) en daarna contact opnemen met je provider. Je provider kan nummer blokkeren en is dan direct op de hoogte van mogelijk scam-praktijken.

Mocht je een sms’je ontvangen over een ander vreemd nummer, of mocht je gebeld worden door een ander vreemd nummer, reageer er dan niet op als je het niet vertrouwd. Je kunt het nummer vervolgens Googelen om te zien of er berichten over zijn. Mocht ook dat vreemde nummer gebruikt worden voor vreemde praktijken dan kun je ook het beste even contact opnemen met je provider.


Tags: , ,