Fairphone 2 is de eerste modulaire smartphone

Terwijl Google met Project Ara druk bezig is met een modulaire smartphone heeft Fairphone het geflikt de eerste modulaire smartphone uit te brengen. Niet slecht voor een relatief jong bedrijfje uit Amsterdam!

Fairphone, het bedrijf achter de gelijknamige telefoon, heeft een nobel streven: smartphones maken met eerlijke onderdelen. Fairphone maakt geen gebruik van conflict mineralen om de componenten te maken. In plaats daarvan willen ze alleen mineralen kopen van lokale initiatieven. Ook wil Fairphone dat hun telefoons langer mee gaan en minder snel weggedaan worden. En waarschijnlijk stond dat laatste centraal tijdens het maken van de Fairphone 2 want als er een onderdeeltje van die telefoon kapot gaat kun je het gewoon vervangen!

Fairphone-2De Fairphone 2 is grotendeels modulair, wat betekent dat je onderdelen kunt vervangen zoals bij een computer. De processor kun je vervangen, de camera, microfoon, accu, het scherm en ga zo maar door. Alles zit in een normale behuizing waardoor je aan de buitenkant niet zien dat je praktisch alle onderdelen kunt vervangen. De onderdelen zitten allemaal vast met schroefjes waardoor het iets meer moeite is om iets te vervangen dan bij Project Ara.

De chipset is een Snapdragon 801, er is 2GB werkgeheugen aanwezig, 32GB opslag (uitbreidbaar) en de FairPhone 2 heeft een 5 inch-scherm met een resolutie van 1080×1920 pixels. Er is maar één camera aanwezig met een resolutie van 8 megapixels, er zit een 2420mAh-accu in de telefoon en hij draait op Android 5.1. De prijs van de telefoon bedraagt 525 euro en Fairphone zal binnenkort de volledige lijst geven van onderdelen en diens kosten zodat je precies weet waar je voor betaalt.


Tags: , ,