Weer-apps zetten sensoren in om weer te voorspellen

Met een smartphone kun je ontzettend veel maar precies zien wanneer het gaat regenen is misschien toch wel een van de fijnste dingen! Om voorspellingen te verbeteren zeet apps echter sensoren van de telefoons in.

Dark-SkyIn Nederland staan 320 weerstations. De totale oppervlakte van Nederland bedraagt 41.526km2 en dat betekent dat elk weerstation gemiddeld een oppervlakte van 129km2 voor zijn rekening neemt, wat meer dan 10 bij 10 kilometer is. Het kan echter zijn dat het ene deel van dat gebied droog is met een zonnetje terwijl het in het andere gedeelte regent. Veel plekken in Nederland, en uiteraard ook elders in de wereld, zijn dus afhankelijk van voorspellingen op basis van stations die niet in de directe omgeving staan.

Steeds meer apps lossen dat probleem op door actief data uit te lezen van de sensors van de telefoon. Dark Sky bijvoorbeeld, een populaire iOS-app, doet dit sinds een weekje ook. Gebruikers hebben sinds de laatste update de mogelijkheid de app data te laten verzamelen. De sensoren (barometer bijvoorbeeld) van de iPhone 6 en 6 Plus kunnen aangesproken worden door de app, maar gebruikers kunnen ook handmatig updates doorgeven. Wanneer de verzamelde data ook echt ingezet gaat worden voor voorspellingen weten de ontwikkelaars nog niet.

Overigens is Dark Sky niet de enige app die sensoren van de telefoon aan kan spreken om data te verzamelen en voorspellingen te verbeteren. Een bekende app die het ook doet is WeatherSignal. De ontwikkelaars hebben zelfs als slogan “gebruik je mobieltje als weer station“. Deze app gebruikt diverse sensoren om data te verzamelen: temperatuur, druk, lichtintensiteit, magnetische veranderingen en luchtvochtigheid. Ook met WeatherSignal is het mogelijk handmatig updates te versturen.

Het is toch mooi om te zien dat de sensoren die we eigenlijk nauwelijks gebruiken ingezet kunnen worden door dit soort apps om realtime informatie over het weer te tonen. Veel accurater dan dit kun je het bijna niet krijgen. Hopelijk wordt al deze data ook gebruikt om diverse weermodellen te verbeteren zodat we naarmate er meer data verzameld wordt betere voorspellingen gaan krijgen.

Bron: The Verge

 


Tags: , , , ,