Rusland wil dat inwoners ‘veilige’ selfies maken

Rusland, het land van de dashcamvideo’s en van de drank. Blijkbaar ook van de gevaarlijke selfies want de Russische overheid is nu een campagne begonnen die zich richt op het maken van veilige selfies.

In Europa draait alles momenteel om Griekenland en de gigantische schuld van dat land. In de Verenigde Staten is men druk bezig met politiegeweld en het homohuwelijk en in het Midden-Oosten maakt IS alles kapot wat ze tegen komen. Verschil moet er echter zijn en dat is er ook: in Rusland maakt de overheid zich namelijk druk over het maken van selfies.

Met het motto “Zelfs een miljoen likes op social media is je leven en gezondheid niet waard” wil de Russische overheid ervoor zorgen dat mensen in Rusland geen gekke dingen doen om een selfie te maken. Er zijn een flink aantal (dodelijke) incidenten geweest waardoor de overheid besloot de campagne te starten. Zo schoot een 21-jarige vrouw zich in mei in het hoofd nadat ze voor een selfie poseerde met een pistool. Ook zijn er diverse kinderen geëlektrocuteerd tijdens het maken van selfies boven op treinen. Om mensen te wijzen op de gevaren van selfies zijn er nu pamfletten gemaakt, borden langs de weg geplaatst en er is een video gemaakt.

Oké, wat mag er allemaal niet?
– Je mag geen selfie maken vanuit een rijden auto
– Je mag geen selfie maken midden op de weg
– Je mag geen selfie maken op het spoor terwijl er een trein aan komt
– Je mag geen selfie maken op varend bootje
– Je mag geen selfie maken terwijl je voor een gevaarlijk dier staat
– Je mag geen selfie maken met een wapen in je hand
– Je mag geen selfie maken op een rijdende trein
– Je mag geen selfie maken terwijl je aan een rijden trein hangt
– Je mag geen selfie maken op een steile helling
– Je mag geen selfie maken op een trap
– Je mag geen selfie maken op een hoogspanningsmast

Sommige dingen zijn best logisch zoals het verbod op het maken van een selfie terwijl je auto rijdt of voor een gevaarlijk dier hangt, maar andere zaken zijn ronduit vreemd. Een verbod op het maken van een selfie terwijl je aan een rijdende trein hangt bijvoorbeeld. Dat er een verbod komt betekent dat het wel eens voorkomt en dan vraag je je af: wie doet er nou zoiets? Hetzelfde geldt bij het maken van een selfie terwijl je op een hoogspanningsmast zit. Van de andere kant: het is en blijft Rusland. Er zijn wel gekkere filmpjes en foto’s opgedoken uit dat land dat we eigenlijk niet eens verbaasd zijn.

Vooralsnog zal de politie geen boetes uitdelen wanneer mensen zich niet aan de nieuwe selfie-regels houden. Mogelijk dat de politie in de toekomst harder op gaat treden tegen mensen die hun leven in gevaar brengen voor een selfie.


Tags: , , ,