Voorlopig nog geen tekort aan 06-nummers

Volgens de Autoriteit Consument & Mark (ACM) zijn er de komende jaren nog voldoende 06-nummers om uit te kunnen geven in Nederland. Momenteel zijn er zo’n 53 miljoen 06-nummers uitgegeven.

ACMIn theorie zouden er 100 miljoen 06-nummers mogelijk moeten zijn in Nederland. Er zijn echter een aantal reeksen gereserveerd voor andere diensten zoals piepers. In de praktijk zijn er in Nederland 60 miljoen 06-nummers beschikbaar. De vraag naar nieuwe nummers blijft stijgen maar volgens de ACM zijn er nog altijd voldoende nummers beschikbaar. In 2014 is het aantal gebruikte nummers gestegen van 90% naar 90,7%, wat neerkomt op 53 miljoen nummers.

Een van de manieren om ervoor te zorgen dat er genoeg 06-nummers beschikbaar blijven is het optreden tegen onjuist gebruik van een 06-nummer. Momenteel gebruiken apparaten zoals pinautomaten, tablets en navigatiesystemen nog vaak een 06-nummer terwijl er niet gebeld kan worden met die apparaten. Daarom moeten dat soort apparaten een 097-nummer krijgen. Hierdoor zouden er de komende jaren nog voldoende 06-nummers beschikbaar blijven ondanks de groeiende vraag. “ACM gaat oneigenlijk gebruik van 06-nummers tegen. Wie een nummer niet gebruikt om mobiel te bellen, maar voor bijvoorbeeld een pinapparaat of een snoepautomaat, moet hiervoor een 097-nummer gebruiken. Zo voorkomen we dat er een tekort aan 06-nummers ontstaat“, aldus Henk Don, bestuurslid van de Autoriteit Consument & Markt.


Tags: , , , ,