We whatsappen steeds meer met elkaar

WhatsApp raakt steeds meer ingeburgerd in het samenleven. Steeds meer communicatie gaat dan ook via de populaire app. Zo komt het bijvoorbeeld steeds vaker voor dat een relatie beëindigd wordt via WhatsApp.

Telecompaper Consumerpanel heeft in opdracht van GSM Helpdesk een onderzoek gehouden. 1.000 deelnemers werd gevraagd over welk medium gebruikt wordt in welke situaties. Daar zijn een aantal interessante resultaten uit gekomen.

Zo gebruikt acht procent van de Nederlanders WhatsApp om een relatie te verbreken. Vorig jaar gaf nog slechts drie procent aan een relatie via WhatsApp te verbreken. Wie wel eens over het verbreken van relaties praat hoort echter nog regelmatig dat een relatie verbreken via een tekstberichtje echt not-done is. Een stijging van vijf procent in een jaar tijd laat echter zien dat ook het verbreken van een relatie steeds meer digitaliseert.

Iemand feliciteren gebeurt ook steeds vaker via WhatsApp. 32 procent van de Nederlanders gebruikt WhatsApp om iemand te feliciteren terwijl 31 procent de voorkeur geeft aan bellen. Vorig jaar zei 36 procent liever te bellen en gaf 24 procent aan te feliciteren via WhatsApp. Alleen als iemand echt betrokkenheid wil tonen dan wordt er liever gebeld.

51 procent van de Nederlanders belt het liefste nadat iemand een tentamen of sollicitatie heeft gehad. 38 procent van de Nederlanders zou bij een dergelijke gebeurtenis interesse tonen via WhatsApp. Ook een afspraak maken wordt liever gedaan door te bellen. 62 procent belt het liefste iemand op om een afspraak te maken terwijl 29 procent eerder een berichtje zou sturen.

Mannen bellen liever, vrouwen appen liever

Wie aan bellende mensen denkt die denkt waarschijnlijk al snel aan vrouwen. In het echt zijn het echter de mannen die het meeste bellen met elkaar. Van de mannen geeft 36 procent aan liever iemand te feliciteren door te bellen. Bij de vrouwen ligt dat percentage op 27 procent. 49 procent van de mannen belt liever om te zeggen dat ze wat later zijn terwijl slechts 36 procent van de vrouwen dat doet. Bij een belangrijke gebeurtenis zal een man ook eerder bellen dan een vrouw (55 procent bij mannen, 47 procent bij vrouwen).

Vrouwen geven meer de voorkeur aan WhatsApp. 35 procent van de vrouwen feliciteren iemand liever via WhatsApp terwijl slechts 29 procent van de mannen het via WhatsApp zou doen. 55 procent van de vrouwen maakt een afspraak via liever via WhatsApp (bij mannen is dit 43 procent) en 54 procent van de vrouwen meldt het liefste via WhatsApp dat ze later zijn terwijl dit percentage met 41 procent bij de mannen een stuk lager ligt. En is er een belangrijke gebeurtenis? Dan zal 44 procent van de vrouwen daar het liefste via WhatsApp naar informeren terwijl 31 procent van de mannen het via WhatsApp doet.


Tags: , , , , ,