Android malware maakt telefoongesprekken met bank onmogelijk

Android malware

Er is een nieuwe vorm van Android-malware die ervoor zorgt dat gebruikers die deze malware binnenhalen niet meer met hun bank kunnen bellen.

Deze malware is ervoor gemaakt, om cybercriminelen te helpen bij het leegplunderen van bankrekeningen die ze gekraakt hebben. De malware zorgt ervoor dat slachtoffers niet via hun eigen mobiele telefoon kunnen ingrijpen d.m.v. een telefoontje naar de bank, aldus Symantec.

De malware zelf

De Android Fakebank malware bestaat al enige jaren, echter is deze nummerblokkade functie nog niet eerder gezien. Men merkt in eerste instantie niets van de malware en normaal telefoneren is dan ook geen probleem. Het malware blokkeert alleen specifieke nummers van bepaalde banken. Wanneer een slachtoffer dit nummer probeert te bellen, wordt er direct opgehangen.

Nederland

De app is momenteel met name actie in Rusland en Zuid-Korea. Nederlandse gebruikers maken zich momenteel nog geen zorgen over de mogelijke gevaren van deze malware, echter bestaat de mogelijkheid dat de ongewenste app in de toekomst ook Nederlandse gebruikers tot slachtoffers maakt.


Tags: , ,