Jongeren geobsedeerd door mobieltje

Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk onderzochten meer dan 2.000 jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Het doel van het onderzoek: erachter komen hoe verslaafd jongeren zijn aan hun mobieltje.

1 op de 10 jongeren functioneert niet zonder mobiele telefoon

Dat jongeren veel in de weer zijn met hun mobieltje mag geen verrassing zijn, maar hoe verslaafd jongeren precies zijn was niet echt duidelijk. Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk hebben meer dan 2.000 jongeren van 25 jaar of jonger onderzocht en zijn tot een aantal interessante conclusies gekomen.

– 61% zegt dat hun mobiele telefoon van grote sentimentele waarde is omdat er contacten en foto’s op staan
– 53% maakt geen back-up van hun mobiele telefoon
– 49% heeft geen wachtwoord of beveiliging ingesteld op hun mobieltje
– 48% checkt direct hun mobieltje bij het wakker worden
– 45% zegt helemaal kapot te zijn als ze hun mobiele telefoon ooit verliezen
– 40% checkt nog even het mobieltje voor het slapen gaan
– 31% heeft hun mobiele telefoon niet verzekerd tegen beschadiging
– 21% van de jongeren heeft liever geen eten dan geen mobieltje
– 19% vind het moeilijker om een dag geen mobieltje te hebben dan geen water
– 11% stopt liever met tv kijken dan met het gebruiken van een mobieltje
– 11% zegt niet te kunnen functioneren zonder mobiele telefoon
– 10% wordt vaak ’s nachts wakker om hun mobieltje te checken

Het is opmerkelijk om te lezen dat 1 op de 10 jongeren zegt niet te kunnen functioneren zonder mobiele telefoon en dat 2 op de 10 jongeren liever geen eten dan geen telefoon heeft. Nu zijn we hier ook graag met onze smartphones in de weer, maar we hebben toch echt liever wat eten op ons bord dan een telefoon in de hand!

Obsessief gebruik van mobiele telefoon kan tot problemen leiden

Naast het feit dat niet functioneren zonder telefoon niet bepaald gezond is, zijn er nog andere problemen die optreden bij obsessief telefoongebruik. Zo zal je slaappatroon er onder lijden met minder slaap als resultaat. Psycholoog Dr Linda Papadopoulos vindt het overigens niet vreemd dat we zoveel in de weer zijn met mobieltjes: “Mensen zijn sociale wezens en dat is ook direct de reden dat de mobiele telefoon een must-have is.” Ook zegt ze dat dit onderzoek laat zien dat het gebruik van mobiele telefoons sterk aanwezig is onder de jongeren. “Het mag dan belangrijk zijn voor jongeren om erbij te horen wanneer ze opgroeien, maar er mag nooit gekort worden op slaap en ‘face-to-face’ met elkaar in contact komen.”, aldus Dr Linda Papadopoulos.

Bron: MailOnline


Tags: , , , ,