Mobiel betalen bij Nederlandse providers medio 2012

Medio volgend jaar wordt er door Nederlandse providers begonnen met hun mobiele betaaldienst. De dienst is gebaseerd op nfc (near field communication) en gaat na een landelijke test van enkele weken ingevoerd worden.

De testperiode gaat in het tweede of derde kwartaal van volgend jaar van start in een middelgrote stad. Een paar weken daarna moet het beschikbaar worden voor alle Nederlanders. Vorig jaar werd al aangekondigd dat banken en providers gaan samenwerken op het gebied van mobiel betalen.

Volgens de providers is het zaak dat de invoering zo snel mogelijk plaatsvindt omdat er andere aanbieders van mobiel betalen aan zitten te komen. Twee van die andere aanbieders zijn Google en Apple. Google heeft in mei van dit jaar al Wallet aangekondigd en Apple zou volgens hardnekkige geruchten eveneens werken aan mobiele betaaldiensten op basis van nfc. De providers willen dus de markt beheersen voordat er eventuele concurrentie komt.

Door deze vorm van betalen krijgen de providers er een belangrijke inkomstenbron voor de toekomst bij. Dit is wel nodig want de plannen om klanten extra te laten betalen voor mobiele diensten zoals Youtube, Skype en Whatsapp, zijn afgewezen door de Tweede Kamer. Die kwam als tegenantwoord met de toevoeging van netneutraliteit in de telecomwet.

Zoals vermeld werkt de betaaldienst met nfc. Deze techniek maakt een beveiligde verbinding over korte afstand mogelijk tussen hardware. In de Nokia C7 en Google Nexus S zit de nfc technologie al ingebouwd, maar een telefoon kan ook middels een sticker voorzien worden van nfc. Gegevens van de mobiele portemonnee worden opgeslagen op het beveiligde deel van je simkaart.

Een voorbeeld van hoe NFC werkt op de Google Nexus S:

httpv://www.youtube.com/watch?v=wk5mUdeEF8c