Ook Vodafone wijzigt abonnementen

Na KPN heeft ook Vodafone besloten zijn abonnementen veranderen ten nadele van de huidige situatie. Datalimieten worden verlaagd en je moet gaan betalen voor het gebruik van je mobiele telefoon als internetmodem voor je laptop of tablet (tethering).

VodafonePer 1 augustus gaan de nieuwe abonnementen in. De huidige abonnementsvorm blijft behouden dus zo heb je Bel+Sms+Web, Bel+Sms+Web Smart, Bel+Sms en Bel+Sms+Web sim-only. Qua prijzen verandert er op zich  niet heel erg veel, maar de datalimieten zijn flink verlaagd. Als je Bel+Sms+Web neemt dan heeft het goedkoopste abonnement 200MB en het duurste abonnement heeft 900MB. Deze abonnementsvorm lijkt gericht op mensen die weinig bellen en weinig internetten. Daarnaast heb je Bel+Sms+Web Smart met ten minste 1000MB en maximaal 2000MB.

Een nieuwkomer is het Bel+Sms+Web Smart abonnement. Naast het bellen, sms’en en internetten krijg je ook de mogelijkheid te roamen binnen je bundel. Roamen kan in 42 Passport-landen en kun je maximaal 60 dagen per jaar gebruiken. Ook de datalimiet ligt bij deze abonnementsvorm hoger en je krijgt een hogere downloadsnelheid. Je kunt onbeperkt sms’en in Nederland en je hebt maximaal 500 sms’jes om te versturen in Passport-landen. Het vreemdste is nog wel dat een Smart abonnement niet gekozen kan worden in combinatie met een iPhone.

Voor €2,50 kun je 100MB extra data bijkopen en voor tethering moet een extra bundel afgesloten worden. Dat is echter vreemd, want tethering betekent niks anders dan je telefoon + abonnement gebruiken om te kunnen internetten op bijvoorbeeld je laptop of tablet. Volgens de netneutraliteit zou dit niet moeten kunnen, omdat je binnen 1 dienst (internet) onderscheid maakt tussen sub-diensten (tethering).

Voor alle abonnementen en prijzen kun je op de onderstaande links klikken:

Vodafone Bel+Sms+WebVodafone Smart

Vodafone Bel+SmsVodafone Sim-only

Naar aanleiding van de bekendmaking van de nieuwe abonnementen van Vodafone zijn er op internet opnieuw felle discussies ontstaan. Het meest opvallende aan de aanpassingen van abonnementen is dat de aankondiging vrijwel gelijk valt met de aankondiging van KPN om haar abonnementen te wijzigen. Verwacht wordt dan ook dat T-Mobile vrij snel zal volgen. Er zijn al flink wat mensen die denken aan prijsafspraken tussen de 3 grote providers van Nederland, iets wat verboden is.

Zelf waren we enorm benieuwd hoe het zit met abonnementen in een paar landen om ons heen en het verschil is enorm:

In Denemarken bij provider Telia kost het goedkoopste abonnement €13,42 (100DK) en daarvoor krijg je 1GB data en onbeperkt sms’en en mms’en. Voor bellen betaal je 9 cent (0,7DK) per minuut. Het op 2 na duurste abonnement kost je €36,20 (270DK) per maand. Daarvoor krijg je 6 uur gesprekstijd (360 minuten), 15GB data en onbeperkt sms’en en mms’en. Gezien de extreem hoge datalimieten bij de wat duurdere abonnementen hebben ze bij Telia geen last van capacitieitsproblemen. Het kan ook zo zijn dat ze in Denemarken het mobiele internet een stuk beter geregeld hebben dan in Nederland.

Kijken we naar Vodafone Duitsland dan heb je eigenlijk niet veel keuze qua abonnementen. Voor €29,95 (eerste 24 maanden, daarna 34,95) krijg je onbeperkt bellen binnen je netwerk, 3000 sms’jes binnen het Vodafone netwerk, 40 sms’jes buiten je netwerk en onbeperkt internet. Betaal je €10 extra bovenop je abonnement dan kun je onbeperkt bellen én sms’en binnen alle Duitse netwerken. Ter vergelijking: voor €42,50 krijg je in Nederland 300 minuten/sms’jes en 600Mb óf 100 minuten en 1000Mb. Het verschil is dus echt enorm groot.

Als laatste kijken we naar het Verenigd-Koninkrijk en ook hier is weer een duidelijk verschil te zien. Ten eerste heb je enorm veel keuze en heeft Blackberry eigen abonnementen (waar je in Nederland een extra bedrag betaald bovenop je standaard abonnement). Het goedkoopste abonnement (inclusief internet) kost je €14,70 (13 Pond) en daarvoor krijg je 100 minuten, 500 sms’jes en 100Mb. Wil je veel bellen maar ook nog lekker kunnen internetten? Dan betaal je €29,40 (26 Pond) en krijg je 600 minuten, oneindig sms’en en 500Mb. Voor diezelfde prijs kun je ook 300 minuten, onbeperkt sms’en en 750Mb krijgen. Ook krijg je bij veel abonnementen toegang (met een limiet van 500 of 1000Mb) tot Openzone WiFi hotspots.

We kunnen na het bekijken van abonnementen in de landen om ons heen wel stellen dat de abonnementen in Nederland enorm duur zijn. Het kan dus ook anders. Maar waar ligt het probleem dan? Komen ze in onze buurlanden ook nog in de problemen en lopen we hier gewoon voor op smartphone gebruik of is het in Nederland gewoon slechter geregeld qua netwerken? Ook kan het zijn dat de netwerken prima zijn, maar dat providers hun misgelopen winst uit het sms’en en bellen nu alsnog willen verhalen op de klanten. We weten het niet en komen het mogelijk ook nooit te weten. Een ding is echter wel pijnlijk duidelijk: in Nederland betaal je te veel voor wat je krijgt.

Uiteraard zijn we zeer benieuwd naar de mening van de lezer (en potentiële klant van de providers uit het bericht) en die mening kan je geven door te reageren via Facebook of Twitter.