Afbeeldingen nieuwe Android versie gelekt?

Op internet zijn afbeeldingen verschenen waarop mogelijk Android versie Ice Cream Sandwich te zien is. Het toestel waar de nieuwe versie op te zien is, is de Google Nexus S en het zou gaan om een bètaversie van Google’s nieuwe besturingssysteem.

Android Ice Cream SandwichTwee websites – Rootz Wiki en Android Police – hebben afbeeldingen gekregen die het nieuwe OS zouden tonen. Ice Cream Sandwich gaat volgens geruchten een fusie worden tussen Android 2.3 Gingerbread en Android 3.0 Honeycomb. Onderin staan nu vier icoontjes in de dock over de gehele breedte van het scherm. Verder is de kleur van het besturingssysteem veranderd. In Gingerbread was de hoofdkleur groen, maar op de afbeeldingen is een lichtblauwe kleur te zien. Daarmee lijkt neigt het qua kleurstelling meer naar Honeycomb. De Gmail app zou een compleet ander uiterlijk hebben gekregen dat meer past bij de Ice Cream Sandwich interface en de camera bevat nu een panorama modus.

Er bestaat echter nog veel onduidelijkheid over de afbeeldingen. Zo zijn er maar weinig Honeycomb invloeden te vinden terwijl Google heeft aangegeven dat Gingerbread en Honeycomb samengevoegd zouden worden. Op de afbeeldingen is daar echter niks van terug te zien, afgezien van de kleurstelling. Verder zou Honeycomb een nieuwere kernel gebruiken (een kernel is het hart van een besturingssysteem) dan te zien is op de afbeeldingen (2.6.36 in plaats van 2.6.35.7) en Ice Cream Sandwich zou volgens eerdere geruchten gebruik maken van een nieuwe Linux 3.0 kernel. Het telefoon icoontje komt rechtstreeks uit Android 2.2 Froyo en de Android systeeminformatie laat altijd het versienummer zien en niet de naam zoals nu het geval is. Dit was zo in eerdere gelekte afbeeldingen en het zou raar zijn als Google hier nu van afwijkt.

Vooralsnog is het dus nog onduidelijk of de getoonde afbeeldingen een echte lek zijn of gewoon een aangepaste Android 2.3 versie betreffen. Android is zeer eenvoudig aan te passen en met de juiste kennis kun je een Android telefoon zelfs op iOS of Windows Phone 7 laten lijken (WP7 skin voor Android, iOS skin voor Android). Het is dan ook niet ondenkbaar dat iemand met wat handigheid een ‘nieuwe’ Androidversie heeft gemaakt. We nemen dit bericht voorlopig dus even met een korrel zout.

Android Ice Cream Sandwich - gelekte foto'sVolgens Rootz Wiki zou de Nexus Prime de eerste telefoon zijn met de nieuwe versie van het OS en die zou in oktober uit moeten komen. Dit valt samen met eerdere geruchten die melding maakten van een release van Ice Cream Sandwich in diezelfde periode. Door een vervroegde release zou google de directe concurrentie aan willen gaan met het nieuwe iOS 5 en de iPhone 5.