Android 4.0 ‘Ice Cream Sandwich’ komt in november

De Samsung Galaxy Nexus is aangekondigd, maar ook Android 4.0 (beter bekend als Ice Cream Sandwich) is nu officieel! Wat zijn de veranderingen, de vernieuwingen en de verrassingen? Je leest er alles over in dit bericht.

Android ICSWe vragen ons af wie bij Google de namen verzint, maar één ding is zeker en dat is dat ze weten hoe ze een goed besturingssysteem moeten maken. Ice Cream Sandwich (ICS) is daar geen uitzondering op en Google komt dan ook met de nodige vernieuwingen en aanpassingen om het Android OS nóg gestroomlijnder en nóg sneller te maken. Voorheen heeft Android 4.0 ICS altijd bekend gestaan als het kindje van Android 2.3 en Android 3.0, omdat 4.0 een versie moest worden die geschikt is voor zowel telefoons als tablets. Heel het systeem is op de schop genomen en er zijn flink wat nieuwe features bijgekomen. De meest in het oogspringende vernieuwingen zijn Android Beam, offline zoeken in Gmail, nieuwe lockscreen functies zoals Face Unlock en verschillende verbeteringen. Hieronder een volledige lijst.

Verbeteringen
– Je hebt de optie om virtuele knoppen te gebruiken in de interface in plaats van dat je afhankelijk bent van de aanwezige knoppen op je telefoon
– Widgets vind je nu terug in een nieuw tabje dat lijkt op de apps lijst
– Folders maken is een stuk eenvoudiger met een drag-and-drop systeem vergelijkbaar met iOS
– Een aanpasbare launcher
– Pinch-to-zoom functionaliteit in de kalender
– Offline zoeken in Gmail met een preview van twee zinnen en een nieuw menu onderaan het scherm
– Naar links of rechts swipen om te wisselen tussen Gmail gesprekken
– Geïntegreerde screenshot functionaliteit. Een screenshot nemen kan nu door het inhouden van de power- en volume-knop
– Verbeterde foutencorrectie in het toetsenbord
– De mogelijkheid om apps direct vanuit het lockscreen op te starten
– Verbeterde kopiëren en plakken functie
– Betere stemcontrole integratie
– Face Unlock, waarmee je je toestel kunt ontgrendelen door middel van je gezicht (werkt waarschijnlijk alleen met een camera op de voorkant van je toestel)
– Tabjes in de webbrowser met een maximum van 16 tabjes
– De browser synchroniseert automatisch je Chrome bookmarks
– Als lettertype van ICS wordt ‘Roboto’ gebruikt
– Er is nu een optie om een waarschuwing in te stellen voor wanneer je bijna tegen je datalimiet aan loopt
– De mogelijkheid om apps forceren te sluiten die data verbruiken in de achtergrond
– Een verbeterde camera app
– Een ingebouwde foto-editor
– Nieuwe fotogallerij waarbij je foto’s kunt sorteren op locatie en persoon
– Verbeterde contactenpagina met een betere social media integratie
– Android Beam, een NFC feature waarmee je websites, contact informatie, navigatie en nog meer uit kunt wisselen (werkt alleen met toestellen die beschikken over een NFC chip)
– Je kunt apps uitschakelen. Met het uitschakelen bedoelen we dat je vooraf geïnstalleerde apps uit kunt schakelen zodat ze niet meer voorkomen in je app-lijst, geen geheugen innemen en geen data meer verbruiken.

Een flinke lijst met vernieuwingen, verbeteringen en verrassingen dus. Een paar functies kijken we nu al naar uit zoals de verbeterde camera, betere social media integratie, het uitschakelen van apps, tabjes in de webbrowser, een aanpasbare launcher en Face Unlock.

Camera
De camera app van Android is al lang nagenoeg hetzelfde gebleven maar Android 4.0 brengt een aantal mooie verbeteringen en toevoegingen met zich mee. De interface in compleet vernieuwd en gemakkelijker en sneller te gebruiken. Ook is de camera direct vanuit het lockscreen op te starten. Verder is er ‘zero shutter lag’ ingebouwd, waardoor een foto direct gemaakt kan worden, er is constante autofocus toegevoegd met automatische gezichtsdetectie. Ook bevat de app nu een fatsoenlijke zoom-slider waarmee je makkelijker in kunt zoomen, óók tijdens het filmen, iets wat voorheen niet mogelijk was. Een mooie nieuwe functie van de camera is sweep panorama, waarmee je panorama foto’s kunt maken door je telefoon zijwaarts te bewegen. Ook de videofunctionaliteit is aangepast met constante autofocus, zoals eerder gezegd zoomen tijdens het filmen en de mogelijkheid om time-lapse video’s te maken direct vanuit je telefoon.

Ook de fotogalerij is verbeterd en je kunt leuke nieuwe effecten toevoegen aan je foto’s met de bijgeleverde foto-editor. Je kunt Instagram-achtige filters toevoegen, foto’s bijsnijden en roteren en dat alles zonder het originele bestand te verliezen. Ook kun je foto’s nu sorteren op locatie (door middel van geotagging) of op persoon (door middel van handmatige tagging). Behoorlijke vernieuwingen en verbeteringen dus!

Face Unlock
De naam zegt het eigenlijk al: je toestel unlocken met je gezicht. Het is eigenlijk hetzelfde als met een barcode scanner of met een vingerafdruk scanner. Door een foto te nemen van je gezicht weet je telefoon de kenmerken van je gezicht en die kenmerken zullen vervolgens gecheckt worden wanneer jij je telefoon wilt ontgrendelen door middel van Face Unlock. Hoe goed het werkt weten we nog niet en hoe veel mensen het daadwerkelijk gaan gebruiken is niet te zeggen, maar het is wel een aparte unieke functie.

Eindconclusie
Wat vinden we nou van Android 4.0 ICS? Het ziet er gelikt uit en alle nieuwe functies maken het tot een volwaardige update van Android 2.3 en Android 3.0. We kunnen niet wachten tot we met Android 4.0 aan de slag kunnen om te kijken of de nieuwste versie van Android een flinke stap in de goede richting is of dat het meer van hetzelfde is.

Screenshots
Plaatjes zeggen vaak meer dan woorden en daarom plaatsen we hieronder een hoop Android 4.0 screenshots (bron: Engadget). Veel kijkplezier!

Android4.0-1

Android4.0-1