Fujitsu toont Tegra 3 smartphone

Tegra 3 is iets wat we voornamelijk voorbij zien komen als we het over tablets hebben, maar de quad-core processor komt ook naar de smartphone toe! Fujitsu heeft op de CES een eerste prototype Tegra 3 smartphone laten zien.

Fujitsu Tegra 3 smartphoneEen smartphone met een Tegra 3 SoC (System on a chip) is een combinatie waar sommigen alleen maar van kunnen dromen. Die droom wordt nu langzaam maar zeker werkelijkheid en voor je het weet heb je de kracht van een high-end tablet in je smartphone! De Tegra 3 SoC stelt een smartphone (of tablet) in staat om zeer geavanceerde graphics op het scherm te toveren. Daarnaast beschikt de Tegra 3 SoC over 5 kernen, waarvan 4 kernen ingezet worden voor brute kracht en de 5e kern is erg zuinig en bedoeld voor wanneer je niet veel spannends doet op je apparaat. Het toestel van Fujitsu is echt nog een prototype: geen naam, weinig specificaties en te bewonderen van achter glas. Wel weten we dat het een LTE toestel is, draait op Android 4.0 en een 4,6 inch HD scherm heeft. Een resolutie van het scherm is nog niet bekend. Daarnaast heeft het toestel een 13,1 megapixel camera.

Nvidia Tegra 3Dit soort nieuwtjes doen ons hart sneller kloppen maar brengt ook een vraag naar voren: hoe zit het dan met de batterijduur? Want een krachtige processor, een groot scherm en een normale batterij gaan toch niet samen? Normaal niet nee, maar de Tegra 3 SoC bevat zoals gezegd 5 kernen. De 5e kern, ook wel Companion Core genoemd, is erg zuinig en wordt ingeschakeld wanneer er geen zware berekeningen uitgevoerd hoeven te worden. Daarmee zou de quad-core Tegra 3 (volgens fabrikant Nvidia) zelfs zuiniger zijn dan de dual-core Tegra 2. Ergens moet echter wel een grens liggen lijkt ons. Je kunt niet steeds snellere, krachtigere en complexere hardware in een klein apparaat als een telefoon stoppen zonder dat de accuduur daaronder lijdt. Daarom zien wij liever meer innovatie op het gebied van accu’s (herinnert zich iemand nog het nieuws over accu’s op basis van grafeen?). Steeds snellere en krachtigere telefoons zijn leuk, maar het zou ook prettig zijn als ze langer meegaan dan hooguit 2 dagen.


Tags: , , , , ,