Smartphones en tablets nog sneller dankzij de Nvidia Tegra 3 soc processor

Gisteren hadden we al een foto van de nieuwe HTC Edge, die uitgerust is met de nieuwe Tegra 3 soc (system on a chip). Nu heeft Nvidia deze opvolger van de Tegra 2 officieel geïntroduceerd. Een klein en zuinig chipje met indrukwekkende prestaties!

Verbeteringen

Nvidia Tegra 3De Nvidia Tegra 2 wordt gebruik in de meest krachtige tablets, maar op telefoons is de processor bijna niet terug te vinden. De nieuwe Tegra 3 is echter geschikt voor zowel tablets als telefoons en is drie keer zo krachtig als zijn voorganger. De Tegra 3 is gebaseerd op de Cortex A9 processorkern van ARM. ARM maakt energiezuinige chips voor mobiele apparaten en is dus perfect als basis. Het grootste verschil van de Tegra 3 ten opzichte van de Tegra 2 is dat hij vier (eigenlijk vijf) A9 kernen heeft ten opzichte van twee in de voorganger. De vier kernen kunnen op maximaal 1,3GHz draaien en als er één kern gebruikt wordt dan kan deze op maximaal 1,4GHz draaien. Een mooie feature van de Tegra 3 is een zuinige vijfde kern. Deze kern is eveneens een Cortex A9 kern en draait op 500MHz. Door de lage kloksnelheid en een ander type transistor is deze enorm zuinig. Deze kern wordt gebruikt wanneer het toestel geen zware taken hoeft uit te voeren. Tegra 3 kan automatisch schakelen tussen alle kernen en applicaties hoeven hier niet voor geoptimaliseerd te zijn.

httpv://www.youtube.com/watch?v=R1qKdBX4-jc

Telefoon en tablet als spelconsole

Een erg snelle soc dus en met vier kernen enorm krachtig. Mede door de kracht en snelheid van de Tegra 3 soc wil Nvidia dat Tegra 3 apparaten gebruikt gaan worden als mobiele spelconsole. Onderdeel van die visie is ondersteuning voor controllers van onder andere de Playstation 3 en Xbox 360. Met een HDMI uitgang kun je je tablet of telefoon aansluiten op je televisie en tover je je toestel om tot een draagbare console. Om goed te kunnen gamen is naast een snelle processor ook een krachtige GPU nodig en ook op dat vlak is de Tegra 3 flink verbeterd. De GPU bestaat uit 12 cores, acht pixelshaders en vier vertexshaders. Deze GPU is volgens Nvidia twee keer zo krachtig als de GPU van de Tegra 2.

httpv://www.youtube.com/watch?v=2U2r3yKg0Ng

Nieuw hoofdstuk

Ook media afspelen is voor de Tegra 3 geen enkel probleem. Zo kun je video’s afspelen met een resolutie van 1920×1080 met een bitrate tot 40MBps. Dat is een flinke bitrate en een hoge resolutie. De Tegra 3 zal dus een een nieuw hoofdstuk betekenen voor mobiele apparaten. Gaming, video’s van hoge kwaliteit, niks is te gek voor de Tegra 3. Betekent dit ook dat de mobiele apparaten binnenkort zó krachtig zijn dat je ze kunt zien als volwaardige mobiele consoles?

httpv://www.youtube.com/watch?v=9gl-UGVhmAA


Tags: , ,