De toekomst van mobiele apparaten

Nee, deze keer geen nieuwsbericht over nieuwe technologie, maar een bericht over hoe wij over de toekomst van onder andere smartphones en tablets denken. Wat kun je er over 5 jaar bijvoorbeeld allemaal mee? Hoe snel zijn ze dan? Wat voor schermen hebben we dan?

Regelmatig neuzen we hier bij GSMacties.nl ijverig rond op het internet op zoek naar de laatste nieuwtjes op het gebied van smartphones, providers en mobiele technologie. Vandaag kwam ik (Stefan, redacteur van GSMacties.nl) tijdens het rondsurfen echter een leuk artikeltje tegen uit 2000. De titel van het artikel is ‘Intel predicts 10GHz chips by 2011′ en gaat over voorspellingen van Intel over hoe snel de processor in 2011 is. Volgens Intel, dat toen bezig was met de Pentium 4, zouden we nu processors hebben van 10GHz. Het wordt echter nog wat gekker want volgens Moore’s Law zou het aantal GHz momenteel nogal wat hoger moeten liggen. Moore’s Law zegt dat het aantal transistors in een normale microprocessor elke 18 maanden verdubbeld. Aangezien het artikel uit 2000 stamt hebben ze vanaf toen de berekening gedaan. Begin 2001 zou de 1GHz processor daglicht zien, midden 2002 zitten we op 2GHz, begin 2004 op 4GHz en zo blijft het verdubbelen. Midden 2011 (en daar zijn we nu voorbij) zouden we de 128GHz grens bereikt moeten hebben. Inmiddels is het snelste wat we hebben (voor de consument) 6×3.3GHz (dat is overigens geen totaal van 20GHz, maar dat zijn 6 kernen van 3,3GHz, welke samen wel sneller zijn dan 1 kern van 20GHz. Een nogal technisch verhaal) van Intel en AMD.

Dat artikel is dus de aanleiding voor mij vraag: qua computers klopt de voorspelling 10 jaar later dus van geen kant, wat nou als ik een voorspelling doe over mobiele technologie over 5 jaar? Technologie ontwikkelt zich razendsnel, dus aan een voorspelling van 10 jaar ga ik niet beginnen. Momenteel weten we dat diverse fabrikanten bezig zijn met flexibele schermen, touchscreens die een textuur voelbaar kunnen maken, snellere processors en betere batterijen. We beginnen even met Moore’s Law: Momenteel is het snelste wat we hebben in mobiele apparaten een 1,5GHz processor.

– Eind 2011: 1,5GHz
– Midden 2013: 3GHz
– Midden 2014: 6GHz
– Begin 2016: 12GHz

Snelheid

Oké, dus in 2015 zitten we qua mobiele apparaten opgescheept met CPU’s die een snelheid hebben van ~9GHz. Geen slecht vooruitzicht toch? Ik denk dat het wat anders ligt. Momenteel hebben we dual-core 1.5GHz processors voor de consument, maar binnenkort moet de quad-core Tegra 3 processor uitkomen. Ook die processor zal hoogstwaarschijnlijk rond de 1.5GHz geklokt worden. Waar zitten we qua processor over 5 jaar? Ik denk rond de 3GHz, draaiend op 6 tot 8 kernen. Nu zul je al die kracht niet direct nodig hebben voor spelletjes of apps op je kleine schermpje. Waar dan wel voor? Nou, over 5 jaar zullen de smartphone en tablet een zeer prominente rol ingenomen hebben als video-game console. Via draadloze techniek maakt de telefoon contact met je televisie, je pakt je controller en kunt beginnen. Wel heb je bij dat soort snelheden in een dergelijke kleine behuizing te maken met enorme hitte-vorming en daarom zal je bij de high-end telefoons een dock krijgen die uitgerust is met een ventilatortje (een beetje zoals de koeler op de processor in je computer of laptop). Zo’n dock kan je telefoon dan koelen wanneer ie gebruikt wordt voor gaming.

httpv://www.youtube.com/watch?v=i54hqg_yjkk

Batterij

Duracel konijnMet de huidige batterijen zou je mobiele apparaat, met dat soort processors, het nog geen half uur volhouden. We hebben over 5 jaar dus veel betere batterijen nodig en dat betekent dat er een nieuwe techniek moet komen om batterijen te maken. Momenteel wordt er druk gewerkt aan het nieuwe materiaal ‘grafeen’. Grafeen is 200x sneller dan staal, zeer flexibel en is een supergeleider. Ook kan Grafeen ingezet worden voor betere batterijen en dat zal over 5 jaar dan ook gebeurd zijn. De tijd van een telefoon die een week meegaat op één lading is volgens mij voorgoed voorbij, maar over 5 jaar zal een telefoon bij normaal gebruik 2 tot 4 dagen meegaan op één lading. Bij gaming zal het natuurlijk een stuk sneller leeg gaan, maar tijdens het gamen op een televisie kun je de telefoon natuurlijk ook aan de oplader hangen (of in je gekoelde dock). Ook opladen gaat sneller in de toekomst. Nu moet je telefoon vaak 2 á 3 uur aan de oplader liggen maar in de toekomst is een half uur tot 1 uur voldoende. Dit is wel een vooruitzicht wat me heerlijk lijkt. Niet elke avond je telefoon aan de oplader en als ie dan toch leeg is dan heb je binnen een kwartiertje weer een batterij niveau waar je mogelijk een dagje uit kunt halen. Een heel verschil met nu, niet waar?

Uiterlijk

Flexibele telefoonDit is een lastige. Momenteel beslaat het scherm het grootste gedeelte van het mobiele apparaat en knopjes zitten er nog maar weinig op. We hebben het al over grafeen gehad en dat het flexibel is. Dat materiaal wordt momenteel al ingezet voor de nieuwste generatie schermen en daarvan zijn al foto’s en filmpjes verschenen. Die schermen zijn enorm sterk en zeer buigbaar. Hoe zien we dat terug in de telefoon van de toekomst? Er zullen verschillende toestellen komen: een dunne versie van de huidige smartphones en flexibele telefoons. Dumbphones (de simpelste toestellen met een relatief klein scherm en een numeriek toetsenbordje) zullen nagenoeg helemaal verdwenen zijn. De niet buigbare toestellen zullen over 5 jaar een dikte hebben van een 3mm, maar dankzij grafeen zullen deze toestellen even sterk (of sterker) zijn dan wat we nu gewend zijn van onze toestellen. Verder zal het scherm een groter deel van het oppervlak beslaan en kan een scherm feedback geven. Denk bij die feedback aan het gevoel dat je zou hebben bij bijvoorbeeld het aanraken van hout, metaal of zand. Je voelt dus wat je aanraakt, een beetje dat idee. Verder zal er weinig verschil zijn met de toestellen van nu.

httpv://www.youtube.com/watch?v=jXITjLurof0

Dan de flexibele toestellen. Hiervan zijn al eerste concepten verschenen die werken en doorgaans duurt het dan even voordat het gemeengoed wordt. Daarom ben ik van mening dat we over 5 jaar flexibele toestellen hebben. Je kunt ze dan bijvoorbeeld om je pols buigen, op allerlei manieren neerzetten op bijvoorbeeld je bureau en je kunt ze makkelijker bevestigen in je auto als navigatiesysteem. Wel zullen die toestellen niet het grootste deel van de markt beslaan. De eerste generatie flexibele toestellen (die we gaan zien in 2013) zullen nog niet heel erg bijzonder zijn. Ze laten zich een beetje buigen zodat je via buig-gestures bepaalde acties uit kunt voeren op je telefoon. De tweede generatie flexibele telefoons zullen we zien in 2014/15 en die zijn al wat buigzamer, maar nog altijd redelijk beperkt. Ook qua processor en grafische chip zullen die flexibele toestellen achterlopen op de niet-flexibele toestellen. In 2015/16 zal de buigbare techniek steeds verder vorderen en is er steeds meer mogelijk. Qua processor, opslagruimte en grafische kracht zullen de flexibele toestellen steeds verder inlopen op de normale toestellen. Tegen die tijd zul je ook je telefoon om je pols kunnen vouwen en zijn er verschillende apps die gebruik maken van de bepaalde manier waarop je toestel gebogen is.

httpv://www.youtube.com/watch?v=kJEHp15Hoo0

Overigens kan het zijn dat ik er enorm naast zit. Dat we flexibele toestellen krijgen is zo’n beetje een feit, maar hoe alles eruit gaat zien en wanneer we alles gaan zien? Ik heb geen flauw idee. Grote kans dat mensen in 2000 ook niet hadden verwacht dat we nu rond zouden lopen met kleine mini-computers met behoorlijk schermen. Uiterlijk is wat mij betreft dan ook het lastigste onderdeel om over na te denken. Als ik nu bijvoorbeeld naar mijn eigen telefoon kijk dan denk ik: ‘het kan dunner, misschien minder knopjes, maar verder? Geen flauw idee!’. Over 5 jaar zitten we waarschijnlijk in een soort tussenfase. Kijk naar 3D momenteel: het idee is er, het werkt wel oké, maar meer dan een leuke gimmick is het (nog) niet. Grote kans dat flexibele toestellen over 5 jaar ook in dat stadium zitten. De fundering is dan gelegd, de ideeën voor de toekomst zijn er, maar de technologie loopt nog wat achter.

concept-phone-Nokia-Communicator-888kyocera-flexible-oled-concept-phoneSamsung-Galaxy-SkinThe-Window-Phone-concept-phone-works-on-magicNokia Morph _00Cell-Phones-Some-Considerations-of-the-Cell-Phone-of-the-Future

Internet, bellen of sms’en?

Momenteel is dit een hot topic. Bellen wordt Skypen, sms’en wordt Whatsappen en dat alles gaat via het internet, via megabytes. Providers willen er momenteel niet aan geloven, maar telefonie zoals we dat nu kennen verdwijnt. In de toekomst loopt alles via het internet, zijn er geen limieten meer en is het razendsnel. Alles zal via het internet gaan. In 2012/13 gaan we de eerste LTE (4G) netwerken krijgen in Nederland en tegen 2016 hebben we de opvolger daarvan (mogelijk LTE Advanced). Verder valt er eigenlijk niks over te zeggen. Het is wat veel mensen nu al doen maar wat providers maar niet willen horen: bellen en berichtjes versturen zullen in de toekomst voor 100% via het internet gaan.

Extra toepassingen

Dan zijn er nog de extra toepassingen. Over 5 jaar is het redelijk normaal dat we betalingen doen via de telefoon (of tablet) en hebben we het conventionele navigatiesysteem compleet vervangen. Geen TomTom of Garmin meer in je auto, maar een HTC, Samsung, Sony of Apple. Tablets zullen gemeengoed zijn op scholen en qua software zal er meer mogelijk zijn. Denk aan video’s monteren op je tablet en je telefoon gebruiken als office computer via een dock. De computer/laptop zal blijven bestaan al zal dat voornamelijk voor de ‘hardcore’ gebruikers zijn. Huis-tuin-en-keuken gebruikers zullen over 5 jaar overgestapt zijn naar de tablet en de video-editors, radio dj’s, designers, architecten, gamers, etc zullen nog de gewone computer gebruiken (sneller, krachtiger en meer uitbreiding mogelijk).

Dus, over 5 jaar…

Iedereen aan de smartphone, meer tablets, meer toepassingsmogelijkheden, flexibele technologie in sneltreinvaart maar nog niet goed genoeg, enorm snelle processors en enorm veel grafische kracht, betere batterijen en gaming op een mobiel apparaat zal een belangrijke rol innemen.