Accu sneller leeg door gratis apps

Het grote voordeel van veel populaire apps en spelletjes is dat er gratis versies beschikbaar zijn. Door in-app advertenties krijgen ontwikkelaars toch nog geld binnen, wat een gratis versie mogelijk maakt. Maar daardoor ga je wel sneller door je accu heen!

Volgens een Amerikaans onderzoek van het Purdue-instituut en Microsoft Research gebruiken gratis apps meer stroom door advertenties die getoond worden. Die advertenties maken gebruik van internet en dat is een flinke aanslag op je accu. Zo is bijvoorbeeld Angry Birds onderzocht en de resultaten zijn nou niet echt om vrolijk van te worden. Driekwart van de stroom die de app vraagt wordt gebruikt om advertenties te voorzien van gepersonaliseerde data. Zonder advertenties vraagt de app slecht een kwart van het stroomverbruik van de versie mét advertenties. Ook bij andere apps zijn de resultaten vergelijkbaar. Het probleem is dat advertenties niet zomaar te zien zijn: er wordt persoonlijke data opgevraagd, geüpload en vervolgens worden persoonsgebonden advertenties gedownload en getoond. Dit is dus een probleem dat je op zowel Android, iOS, Windows Phone, Blackberry en andere besturingssystemen tegen zult komen.

Met het onderzoek willen de onderzoekers bereiken dat ontwikkelaars beter gaan kijken naar het stroomverbruik van apps. Hopelijk gaan ontwikkelaars wat veranderen aan de manier waarop advertenties van data worden voorzien en worden getoond, zodat we langer een game als Angry Birds, Draw Something of Wordfeud kunnen spelen.


Tags: