‘Belminuten verdwijnen op termijn’

Arne Jens, degene die bij Vodafone de prijsstrategie bepaald, heeft in een interview met Tweakers.net gezegd dat belminuten in de toekomst gaan verdwijnen. Alles zal dan nog afhangen van data.

VodafoneDe mobiele markt is momenteel gigantisch snel aan het verschuiven. Waar SMS voorheen enorm veel gebruikt werd, is de taak van berichtjes versturen nu overgenomen door diensten als Whatsapp. Er wordt steeds minder gebeld en consumenten zijn steeds meer in de weer met mobiel internet. Ook bij Vodafone zien ze die veranderingen en Arne Jens, die de prijsstrategie bij Vodafone bepaald, heeft tegenover Tweakers.net een interview daarover gegeven. Volgens Jens zullen de belminuten op termijn verdwijnen, al kan dat nog jaren duren: “Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. We kunnen belminuten ook niet in een keer afschaffen, want dat zou een te grote verandering zijn. Veel klanten zijn daar nog niet klaar voor, denken wij.”

Ook meldt Arne Jens dat de telecomsector razendsnel verandert: “Wij komen zelf na negen maanden met nieuwe abonnementen, net als veel concurrenten. Dat de abonnementen al snel niet meer aansluiten op wat klanten willen, duidt erop dat de markt snel verandert.” Steeds meer consumenten willen meer internet en minder belminuten. Als provider loop je altijd achter de feiten aan omdat het lastig is te voorzien hoe en vooral hoe snel de markt zal veranderen.

Vandaag heeft Vodafone nieuwe abonnementen bekendgemaakt en daar heeft commercieel directeur Bart Hofker wat over gezegd. “Veel mensen denken dat wij data veel duurder hebben gemaakt, maar die bundels voor 10 euro kunnen voor ons niet meer. We moeten veel investeren in het netwerk vanwege de grotere vraag naar data.”

Ook wij zien al enkele jaren aankomen dat sms en vervolgens belminuten op termijn zullen gaan verdwijnen. Sms’en is al sterk afgenomen en wat betreft bellen is het grote probleem op dit moment nog de dekking van 3G. Om volledig over te kunnen stappen op data-only bundels waarmee je ook kunt bellen (via internet-bellen – ook wel VOIP genoemd) moet er overal in Nederland 3G bereik zijn, of 4G/LTE bereik in de toekomst. Nu is dat nog niet het geval. Wat zeker is, is dat het telecomklimaat zeer snel verandert. De verschuiving naar data is niet zonder reden: je kunt er meer mee, je kunt alles uit één bundel doen en de kwaliteit van onder andere bellen via internet is (zeker op termijn) een stuk beter dan bellen op de traditionele manier. Technieken veranderen en verbeteren en daar moet je nou eenmaal in meegaan. Het is nu alleen nog de vraag of alles op een bepaald moment radicaal omgegooid gaat worden of dat belminuten stilletjes uit het telecomlandschap gaan verdwijnen.

Bron: Tweakers.net


Tags: , , , , , ,