Facebook koopt Instagram – gebruikers weer boos

Het is een rumoerig weekje voor het razend populaire Instagram. Eerst brengen ze de populaire foto-sharing dienst uit voor Android en worden de gebruikers boos. Nu heeft Facebook Instagram overgenomen en zijn de gebruikers wéér boos!

Instagram + FacebookGisteren kwam opeens het bericht binnen dat Instagram overgenomen is door Facebook voor een ongelooflijk bedrag: 1 miljard dollar! Zowel Facebook oprichter Mark Zuckerberg als de oprichters van Instagram maakten er melding van op hun websites. Voor Facebook is dit een belangrijke stap want ze hebben er zo in één keer meer dan 30 miljoen gebruikers bij (min of meer) en ze hebben nu een zeer populaire dienst in handen waarmee foto’s gedeeld kunnen worden. Het is de eerste keer dat Facebook een bedrijf heeft gekocht dat zoveel gebruikers heeft. Zuckerberg heeft er het volgende over te zeggen: “We denken dat het feit dat Instagram verbonden is met andere services buiten Facebook een belangrijk onderdeel is van de ervaring. We zijn van plan de functies te behouden om foto’s te delen op andere netwerken, de mogelijkheid om je foto’s niet te delen op Facebook als je dat niet wilt, en de mogelijkheid om volgers te hebben en mensen te volgen buiten je vrienden van Facebook om.” Dat klinkt dus niet verkeerd!

Ook de oprichters van Instagram hebben een bericht opgesteld nadat de deal rond was. Ook zij zijn enthousiast over het feit dat hun dienst/bedrijf is overgenomen. “Het is belangrijk te melden dat Instagram niet zal verdwijnen. We gaan samenwerken met Facebook om Instagram te verbeteren en een netwerk te bouwen. We blijven nieuwe functies toevoegen aan het product en we gaan nieuwe manieren bedenken om de mobiele foto ervaring te verbeteren. De Instagram app zal dezelfde app blijven die je kent en waar je van houdt. Je hebt nog steeds dezelfde mensen die jij volgt en die jou volgen. Je zult nog steeds de mogelijkheid behouden om foto’s te delen op andere social netwerken. Ook zul je nog steeds de functies hebben die de app zo leuk en uniek maken. We zijn enthousiast dat we naar Facebook gaan en we kunnen niet wachten Instagram nog beter te maken voor iedereen.” aldus Instagram CEO Kevin Systrom.

Een grappig feitje is dat Kevin stagiaire is geweest bij Facebook. Daar werd hem toen gevraagd te blijven, wat hem schatrijk zou hebben gemaakt door aandelen. Kevin heeft dat gezegd in een interview met Digg.com oprichter Rose op diens internetzender Revision3.com. Kevin Systrom wilde echter zijn studie afmaken. Bekijk het interview hieronder.

(Na 12 minuten wordt er gepraat over Facebook)
httpv://www.youtube.com/watch?v=nld8B9l1aRE

Facebook + Instagram = boze gebruikers

DislikeVorige week, toen Instagram hun Android app lanceerde, resulteerde dat in vele boze iOS gebruikers. Hun ‘exclusieve’ app kon nu gebruikt worden door de ‘mindere’ Android gebruikers. Het netwerk was verpest en veel gebruikers wilden niks te maken hebben met Android gebruikers of foto’s van Android gebruikers. Nu is Instagram overgenomen door Facebook en is het wéér raak. We weten niet of het voornamelijk iOS of Android gebruikers zijn (we hebben wel zo’n idee), maar dat ze niet blij zijn met de overname is duidelijk door de vele Tweets. Gebruikers zijn bang dat Facebook gaat sleutelen aan Instagram en dat de service zo vernield wordt, of dat je nu opeens Facebook moet hebben om Instagram te kunnen gebruiken. Zoals je in het stukje hierboven al kan lezen hebben beide bedrijven aangegeven niks te veranderen aan de kern van Instagram. Ook is er de angst dat Facebook allerlei privacy-gevoelige data via de Instagram app wil verkrijgen. Hoe dan ook, een aantal gebruikers zijn boos en geven aan hun accounts te verwijderen. Wij denken dat het wel mee zal vallen en vinden de deal van Instagram en Facebook een mooie deal die de app nóg groter en populairder kan maken. Gefeliciteerd jongens!

Later vandaag zullen we overigens een korte hands-on van Instagram plaatsen op GSMacties.nl! De app doet het (na een update) prima en dus hebben we de tijd gehad om er mee te spelen. Maar daarover dus meer wat later op de dag.

Bron: Instagram, Facebook & Techcrunch