Mobiel bankieren nog niet populair

Mobiel bankieren is nog niet echt doorgebroken hier in Nederland. Uit een (kleinschalig) onderzoek blijkt dat slechts twee op de tien personen gebruikmaken van bankieren op de mobiele telefoon.

“Wijzer in geldzaken” heeft onder 830 Nederlanders van 18 jaar en ouder een onderzoek gedaan naar mobiel bankieren. Daaruit blijkt dat slechts twee op de tien personen gebruikmaken van bankieren op de smartphone. Van die personen bekijkt 70 procent minstens één keer per week zijn of haar saldo. De gebruikers van mobiel bankieren vinden het grootste voordeel dat je altijd en overal weet wat je op je rekening hebt staan. Nu is een onderzoek onder 830 Nederlands behoorlijk kleinschalig, maar wij vinden twee op de tien behoorlijk weinig. Hoe dat komt is mogelijk te verklaren, want ook daar is naar gevraagd.

Personen die geen gebruik maken van mobiel bankieren hebben als voornaamste reden de angst voor misbruik en/of fraude. Dat is overigens een angst die wij goed kunnen begrijpen. Smartphones zijn hard in opkomst en daarmee dus ook de kwade bedoelingen op die apparatuur. Maar kan internetbankieren dan ook écht gevaarlijk zijn? Ja, dat kan wel degelijk en dat is aangetoond door een Noorse bank.

De Noorse bank Nordea maakt het, net als veel Nederlandse banken, voor haar gebruikers mogelijk om via een mobiele app je bankgegevens in te zien en geld over te schrijven. Door een fout in de app was het voor kwaadwillenden echter mogelijk om het dataverkeer tussen de klant en de bank te lezen, te bewerken en te wijzigen. Hoeveel schade hierdoor is aangericht is onbekend, maar het probleem was binnen vijf dagen verholpen.

Bron: Nu.nl & Aftenposten


Tags: ,