Van smartphone naar featurephone, hoe voelt dat?

Je bent dagelijks druk in de weer met Whatsapp, Facebook, Twitter, Spotify, Instagram, Angry Birds, Wordfeud, Draw Something en af en toe bel je iemand. Maar dan gaat je smartphone kapot en moet je ’terug in de tijd’. Tijd om af te kicken?

Bijna iedereen die zijn of haar telefoon veel gebruikt heeft hoogstwaarschijnlijk ook een back-up toestel klaar liggen voor het geval dat. Dat back-up toestel is vaak de vorige telefoon of een simpel toestelletje van twee tientjes. Je gaat er hoe dan ook meestal op achteruit als je van dat toestel gebruik moet maken. Zo ook in het geval van onze redacteur. Zijn geliefde HTC Desire Z heeft last van een mankement en is op weg naar een reparatiecentrum en nu moet hij gebruik maken van de in 2008 geïntroduceerde Sony Ericsson C905, een featurephone (wat is een featurephone?).

Waar kan ik apps downloaden?

C905 overzicht“Toen ik mijn C905 gebruikte had ik nog geen mobiel internet bundel, geen Facebook en geen Twitter. Whatsapp en Instagram bestonden toen nog niet en sms’en werd nog veel gedaan. Toch was ik wel benieuwd naar apps op deze oude telefoon. Tot mijn verbazing staat er PlayNow op de telefoon en dit is een soort app store. Maar geen Facebook, geen Whatsapp, geen Spotify, geen van de handige social-apps die ik dagelijks gebruik. Wel een Twitter app, maar die kost €3,-. Gelukkig via het internet nog wel een Facebook app op de kop weten te tikken, maar dit haalt het bij lange na niet bij wat ik gewend ben. En hoe moet ik nu weten of het gaat regenen? Hoe moet ik nou weten of ik een mail krijg of dat er iemand iets tegen me zegt via social media?”

Geen apps, maar wat dan wel?

“Waar je bij een smartphone constant bezig bent met allerlei inkomende informatie uit verschillende bronnen is dat bij de featurephone wel anders. Er gebeurt helemaal niks en je kunt er niet veel mee. De enige keren dat hij echt gebruikt wordt is als er iemand belt of als je zelf belt en ik kan maar één ding zeggen: wát een rust! Natuurlijk mis je de functies van Twitter en Instagram wel op momenten dat er om je heen iets geks gebeurt, maar je bent echt véél minder bezig met je telefoon en de vele vormen van social media. Ook is de geluidskwaliteit van de speaker veel beter dan die je in de meeste smartphones vindt en de fotokwaliteit is eveneens vele malen beter. Het enige nadeel van die mooie foto’s: je kunt ze niet delen via de vele functies die je kent van de smartphones. Nu was deze telefoon in de tijd dat hij uitkwam een beest van een toestel met enorm veel functies, maar dat is allemaal hopeloos achterhaald sinds de komst van de smartphones.”

httpv://www.youtube.com/watch?v=Hpkb8Q-4LUU

Blij als de HTC terug is?

“In één woord: ja! De rust die je ervaart met een telefoon als de C905 is een prettige afwisseling maar je mist toch wel alle handige features waar je gewend aan bent geraakt op de smartphone. Zaken als file-informatie, een routeplanner voor openbaar vervoer, een app om bankzaken te regelen, met één druk op je scherm de huidige status van je bundels opvragen, je e-mail altijd op zak hebben en meer van dat soort zaken. Het zijn dat soort zaken die de smartphone in mijn ogen onmisbaar maken. Het is nu niet zo dat ik momenteel trillend in een hoekje af zit te kicken, maar ik ben wel degelijk blij als ik weer kan genieten van Spotify in de auto, leuke foto’s via Instagram en onzinnige updates via Twitter.”