Soorten telefoons

Naast verschillende telefoonmodellen heb je ook verschillende soorten telefoons. Het meeste bekende soort telefoon op het moment is de smartphone en iedereen kent de term. Maar naast de smartphone heb je ook dumbphones, cameraphones, telefoons die zich speciaal richten op het afspelen van muziek en feature phones. Wat betekenen al die verschillende termen en wat zegt het precies over de telefoon? Daar lees je hier alles over!

Smartphone

De smartphone kennen we tegenwoordig allemaal en de meestverkochte telefoons op het moment zijn de smartphones. Een smartphone is in feite een kleine computer die in je broekzak past. Je kunt er alles mee, van bellen en sms’en tot navigeren, gamen, video’s kijken, fotograferen, internetten, emailen en nog veel meer! In een wereld waarin we altijd beschikbaar willen zijn en het liefste zoveel mogelijk informatie willen delen is de smartphone hét apparaat wat we nodig hebben. Het is een alles in een oplossing waarbij je alles binnen handbereik hebt. Een smartphone komt pas echt tot zijn recht in combinatie met een internetbundel en dan kun je waar je ook bent internetten, emailen, Twitteren, Facebook bekijken, navigeren, Whatsappen en nog veel meer. Een smartphone is dus eigenlijk een mini-computer met alle mogelijkheden die je maar kunt bedenken.

Dumbphone

Een dumbphone lijkt veel op een smartphone en je vindt ze vaak in de budgetsegmenten van de telefoonmarkt. Qua uitstraling lijkt het veel op een smartphone en je hebt vaak ook verschillende apps die je kunt gebruiken zoals Facebook, Twitter en een aantal games, maar je kunt vaak niet zelf apps installeren (of bent beperkt in het aantal apps dat je tot je beschikking hebt). Een dumbphone heeft vaak een kleiner scherm dan een smartphone en minder opslagruimte dan smartphones. Deze telefoon is perfect voor mensen die een telefoon willen met een aantal mogelijkheden van een smartphone die gewoon werkt vanaf het moment dat je hem opstart. Geen poespas met ‘apps’, functies je nog kunt installeren of een hoop gesleutel waar je je aan kunt wagen.

Featurephone

Deze naam bevind zich een beetje in een grijs gebied. Voorheen waren toestellen die PDA functies (denk aan email en internet) combineerde met de standaard telefoon functies. Tegenwoordig heeft echter elke telefoon de beschikking over die PDA features en feitelijk is elke telefoon die geen smartphone of dumbphone is een featurephone. Sommige fabrikanten noemen dumbphones ook featurephones wat nog meer bij kan dragen aan de verwarring. Maar de naam zegt het al: een featurephone is een telefoon met bepaalde extra features (mogelijkheden).

Cameraphone

Deze categorie is met de komst van de smartphone een beetje verdwenen. Voor de komst van de smartphone waren er bepaalde toestellen die zich vooral richtten op één bepaalde functie en bij de cameraphone is het (hoe kan het ook anders) de camera. Deze telefoons hadden vaak uitmuntende camerafuncties en konden foto’s maken met een kwaliteit die vergelijk was met die van kleine camera’s. In de tijd van cameraphones hadden veel telefoons geen hele goede fotokwaliteit en deze toestellen brachten daar verandering in door specifiek op die feature in te spelen. Bekende fabrikanten van populaire cameraphones zijn Nokia (de Nokia N93 bijvoorbeeld) en Sony-Ericsson (de Cybershot toestellen). Sony-Ericsson maakte gebruik van zijn Cybershot technologie van de gelijknamige camera’s in de telefoons. Tegenwoordig zijn cameraphones een beetje uit het telefoonlandschap verdwenen omdat telefoons nu ‘alleskunners’ zijn en mensen niet snel meer een toestel kopen dat het vooral goed doet op één gebied. Wel worden camera’s in telefoons steeds beter en zijn 8 megapixels en opnemen in HD geen uitzondering meer.

Musicphone

Deze laatste categorie is met de komst van smartphones ook nagenoeg helemaal verdwenen. Ook hierbij is het zo dat een telefoon die zich richt op één specifieke feature het niet meer redt tussen al het smartphone geweld. Daar komt ook nog eens bij dat smartphones ook prima muziek af kunnen spelen en de geluidskwaliteit is vaak ook meer dan prima. De meest bekende lijn musicphones is afkomstig van Sony-Ericsson die zijn Walkmen technologie verwerkte in de telefoons. Die toestellen hadden ook knopjes speciaal voor het afspelen van muziek en er zaten altijd hele goede oordopjes bij het toestel. Nokia heeft het later nog een keer geprobeerd met de Xpress Music toestellen maar die zijn nooit echt aangeslagen. Sony-Ericsson heeft overigens een nieuw Walkmen toestel aangekondigd dat draait op Android.

Reacties zijn gesloten.