Beeldscherm

Het beeldscherm is zo’n beetje het belangrijkste onderdeel van de telefoon en het onderdeel dat je waarschijnlijk het meeste zult gebruiken. Veel telefoons maken gebruik van een groot touchscreen (al dan niet in combinatie met een toetsenbord), maar veel mensen weten niet wat het allemaal betekent. TFT? LCD? Capacitief? Resistief? Inch? Om al die onduidelijkheid uit de wereld te helpen kun je hier alles terugvinden over de verschillende termen die gebruikt worden als we het over beeldschermen voor mobiele telefoons hebben. Er zijn een hoop verschillen als we het hebben over de kleuren, het contrast, de kijkhoek en het gemak waarmee een scherm zich laat bedienen.

Tegenwoordig maken veel schermen gebruik van LCD of TFT met capacitieve technologie. Deze combinatie levert de beste prijs/kwaliteit combinatie en werkt voor de meeste mensen het beste. Klik door naar de verschillende onderwerpen voor meer informatie over deze termen:

Capacitief
Resistief
Grootte van het scherm
Resolutie van het scherm

LCD, AMOLED en IPS schermen

Bij de specificaties van telefoons wordt vaak vermeld wat voor soort scherm erop zit. Vaak is dit een LCD, AMOLED of IPS scherm. Het is niet gemakkelijk om de technologie achter die schermen uit te leggen op een eenvoudige manier. Uiteindelijk maakt het niet zo heel veel uit wat voor scherm je hebt, het verschil is vaak maar minimaal. Het verschil tussen LCD en AMOLED is wel redelijk makkelijk uit te leggen. Zo maakt een LCD scherm gebruik van licht achter het scherm om alles zichtbaar te maken, terwijl AMOLED gebruikmaakt van hele kleine ledjes die elk hun eigen licht uitzenden. Van AMOLED schermen is bekend dat ze over het algemeen meer levendige kleuren en een dieper contrast hebben. Dan is er ook nog IPS, een techniek die veel gebruikt wordt door Apple. IPS is gebaseerd op de LCD techniek en heeft als verbetering dat de kleuren hetzelfde blijven, ongeacht onder welke hoek je het scherm bekijkt. IPS schermen hebben doorgaans een hogere beeldkwaliteit dan de conventionele LCD schermen.

LCD vs AMOLED

Links een LCD scherm, rechts een AMOLED scherm. Te zien is dat AMOLED levendigere kleuren heeft met een dieper contrast. Het ligt aan je smaak wat je fijner vindt voor dagelijks gebruik.

Reacties zijn gesloten.