Grootte van het scherm

Er zijn in de telefoonwereld verschillende formaten voor beeldschermen te vinden. De meeste telefoons hebben een beeldscherm van tussen de 4 en 5 inch, maar er zijn ook telefoons die daar onder of boven zitten. Wat je het fijnste vind qua grootte ligt helemaal aan je persoonlijke voorkeur en wat je prettig vindt in bijvoorbeeld je broekzak of tas(je).

Smartphones zijn door de jaren heen geleidelijk aan steeds groter worden. Eerst was 3,5 inch een normaal formaat, dat is verschoven naar 4 inch, en inmiddels kijken we al niet meer op van toestellen met een scherm van tegen de 6 inch, de zogeheten phablets. Benieuwd naar hoe groot 5,7 inch is vergeleken met bijvoorbeeld 4,7 inch? Check dan het plaatje hier onder:

BeeldschermformatenZoals je kunt zien is 4,3 inch aanzienlijk groter dan 3,5 inch maar hoe groot is het verschil nou precies? Hieronder staan de juiste diagonale afmetingen in centimeters bij de meest populaire beeldschermmaten.

– 3,2 inch: 8 cm
– 3,5 inch: 8,9 cm
– 3,7 inch: 9,4 cm
– 4,0 inch: 10,2 cm
– 4,3 inch: 10,9 cm
– 4,5 inch: 11,4 cm
– 4,7 inch: 11,9 cm
– 5,1 inch: 13 cm
– 5,7 inch: 14,5 cm

Een van de grootste schermen is het scherm van de Huawei P8 Max. Dit is een scherm met een grootte van 6,8 inch, wat neerkomt op een beelddiagonaal van 17,3cm. Veel toestellen zitten tegenwoordig rond de 5 inch. Zo heeft de Samsung Galaxy S6 een 5,1 inch-scherm. Flinke schermen zorgen voor grote toestellen en hoewel de een het fijn vindt zal de ander het niks vinden. Gelukkig zijn er ook nog genoeg toestellen met schermen die kleiner zijn dan 5 inch.

Voor de scherpte van je beeldscherm is niet alleen de grootte, maar vooral de combinatie van de grootte met de resolutie van belang. Hier lees je alles over op onze resolutie pagina.

Reacties zijn gesloten.