Symbian

Op deze pagina vind je alles over Symbian. Wat is Symbian? Wat kun je er mee? En wat is de laatste Symbian versie? Op deze pagina vind je het allemaal!

Wat is Symbian?

Symbian logo

Symbian is een mobiel besturingssysteem, ontwikkeld in een samenwerkingsverband van Nokia, Ericsson, Panasonic en Samsung. Nokia had met 47,9 procent de meeste aandelen in handen. In 2010 zijn Ericsson, Panasonic en Samsung uit de ontwikkeling gestapt en heeft Nokia het volledig overgenomen. Nokia heeft Symbian nog een tijdje ondersteund maar in 2011 is bekend gemaakt dat Nokia zich volledig gaat richten op Windows Phone en Symbian voor high-end toestellen langzaam uit gaat faseren.

Symbian heeft overigens alles aan boord wat andere systemen ook hebben. Je kunt ermee internetten, gamen, Whatsappen, video’s bekijken, foto’s maken, etc. De concurrentie was echter enorm fel en Symbian kon niet opboksen tegen de giganten iOS en Android.

Wat kun je met Symbian

SymbianSymbian deed qua functionaliteit niet onder voor de concurrentie. Zo kon je bijvoorbeeld apps downloaden in de Ovi Store. Wel was het aanbod in apps flink minder vergeleken met de concurrentie. Vooral nieuwere apps en games waren vaak niet te krijgen op Symbian. Wel was er nog WhatsApp-ondersteuning toegevoegd voor Symbian en ook Angry Birds is voor het besturingssysteem uitgekomen. De ontwikkeling van Symbian is echter volledig stopgezet en er komen dan ook geen bekende apps meer voor uit. Ook komen er geen toestellen meer uit die op Symbian draaien.

Symbian versies

Van Symbian zijn door de jaren heen al enorm veel versies verschenen. Hieronder vind je een lijstje met nagenoeg alle verschillende versies.

Naam Versie nr. Uitgave
Symbian Belle Symbian OS 9.5 2011
Symbian Anna Symbian OS 9.5 2011
Symbian^3 Symbian OS 9.5 2010
Symbian^1 Symbian OS 9.4 2008
S60 5th edition Symbian OS 9.4 2007
 – Symbian OS 9.3 2006
S60 3th edition Symbian OS 9.2 2006
 – Symbian OS 8.0 2005
Series 60 Second Edition Symbian OS 7.0 2003
Series 60 Symbian OS 6.0 2001

De toekomst

Symbian heeft een zogeheten EOL-status. EOL staat voor ‘End of Life’ en betekent dat er niet meer aan gewerkt wordt. De ontwikkeling is gestopt, er zijn al een tijdje geen toestellen meer voor uit gekomen en Nokia is sinds eind 2014 niet meer bezig met telefoons.

De Nokia 808 PureView was het laatste Symbian-toestel dat uit is gekomen en naarmate de Nokia 808 verdwijnt, verdwijnt ook Symbian. Lees alles over de geschiedenis van Symbian en diens populaire telefoons in ons artikel op GSMacties.nl

Voor uitgebreide informatie over bijvoorbeeld de geschiedenis en alle versies van Symbian kun je een kijkje nemen op Wikipedia: Symbian op Wikipedia

Reacties zijn gesloten.