Spotify

Wat is Spotify?

Spotify-logoEven bij het begin beginnen, namelijk uitleggen wat Spotify is. Het is een dienst om muziek mee te luisteren. Je hebt één account en kunt vervolgens inloggen op de computer, laptop, tablet, de webplayer en je smartphone. Je hebt belachelijk veel muziek waar je uit kunt kiezen, je kunt afspeellijsten maken, afspeellijsten volgen, gebruikers volgen, een radiostation aanmaken en ga zo maar door. Je kunt Spotify gratis gebruiken maar er is ook een optie voor een Premium-abonnement waar je tien euro per maand voor moet betalen.

Spotify is te downloaden voor Android, iOS en Windows Phone.

Betalen voor Spotify of gratis gebruiken?

Waarom betalen voor iets wat ook gratis kan? Waarschijnlijk denkt een groot deel van de (potentiële) Spotify-gebruikers er zo over. Het is namelijk wel 10 euro per maand die je maandelijks kwijt bent aan de dienst als je besluit te betalen. We zullen eerst even de verschillen op een rijtje zetten en daarna wat dieper in gaan op de diverse zaken.

Functie Gratis Premium
Afspeellijsten maken X X
Afspeellijsten beluisteren X X
Offline opslaan X
Muziek delen X X
Radio X X
Shuffle X X
Chronologische volgorde X
Muziek ontdekken X X
Reclame X

Een hoop functies van Premium krijg je dus ook in de gratis variant en in principe kun je alles al zonder te betalen. Maar als dat het geval is, waarom zou je dan betalen?

Spotify, helemaal gratis

Spotify, gratis op je computer, laptop, tablet en smartphone. Al je muziek altijd bij de hand en een keuze uit een flink aantal afspeellijsten gebaseerd op stemming of sfeer. Zo af en toe een reclame tussendoor die je niet over kunt slaan of door kunt spoelen, maar dat is niet zo heel erg. Spotify moet immers ook gewoon geld verdienen!

Het is wel jammer dat je je muziek niet in chronologische volgorde kunt beluisteren, maar erger nog: je kunt niks offline opslaan. Vooral op smartphones kan dit problematisch zijn. Als je onderweg veel muziek luistert ga je namelijk vrij rap door je bundel heen. Nu kun je de kwaliteit (bitrate) van de muziek wat lager zetten, maar een beetje muziekliefhebber wil toch wel die bitrate van 320 Kbps gebruiken voor optimaal luisterplezier. 160 Kbps is ook nog wel te doen, maar 96 Kbps (de laagste kwaliteit) is een geen aanrader en eigenlijk alleen bedoeld als je maar een beperkte hoeveel data in je bundel hebt.

Een gemiddeld nummer duurt zo’n 3 minuten. Op de laagste kwaliteit kost je dat 2MB aan data, op de middelste kwaliteit is dat 3,6MB en op de hoogste kwaliteit zelfs 7,2MB. Stel dat je iedere dag in totaal 40 minuten onderweg bent en in die tijd Spotify gebruikt. Je wilt immers wel wat leuke deuntjes in de auto of op de fiets! In één werkweek ben je op de laagste kwaliteit 134MB kwijt, op de middelste kwaliteit is dat al opgelopen naar 240MB en op de hoogste kwaliteit ben je maar liefst 480MB aan data kwijt. En dat is dan alleen door het gebruik van Spotify, 40 minuten per dag, 5 dagen lang. Zelfs op de laagste kwaliteit heb je aan 500MB per maand niet genoeg en vanaf de middelste kwaliteit zal zelfs 1000MB bijzonder krap worden. Hieronder kun je de drie verschillende bitrates beluisteren (vergeet niet de video op HD te zetten om het verschil zo goed mogelijk te kunnen horen). Hoor jij het verschil?

Nu moeten we eerlijk bekennen dat er diverse factoren zijn die meespelen met het kunnen horen van verschil tussen de bitrates. Hoe zijn je oren? Wat voor koptelefoon/oordopjes gebruik je? Wat voor muziek luister je? En het belangrijkste: maakt de kwaliteit je heel veel uit? Nu hebben wij het verschil proberen te horen met een Sony MDR-ZX100-koptelefoon en bij ons eerste nummer (Spaceship van Savant) hadden we behoorlijk wat moeite het verschil goed waar te nemen. Daarna zijn we gegaan voor een wat harder nummer (Berzerk van Eminem) en daar hoorde we het verschil tussen 96kbps en 160kbps heel goed, terwijl het verschil tussen 160kbps en 320kbps een stuk minder goed te horen was. Dit is echter onze persoonlijke ervaring en die kan voor iedereen verschillen.

Spotify, voor een tientje per maand

We hebben nu vastgesteld dat gratis Spotify eigenlijk best goed is en voor veel mensen waarschijnlijk zelfs meer dan voldoende. Maar als je bij het lezen van de MB’s die je nodig hebt al denkt “oei, dat wordt heel krap!” dan is het misschien wel interessant om te overwegen toch een tientje per maand te betalen. De grootste kracht achter Spotify Premium is namelijk het offline op kunnen slaan van muziek. Je download je muziek dan via een draadloos netwerk en daarna kost luisteren geen data meer. Je kunt in één klik je een afspeellijst opslaan, of een album, of meerdere lijsten en albums. Handig voor onderweg maar ook wanneer je op vakantie gaat, of een ritje naar het buitenland. De volle 320kbps zonder dat het je data kost!

Daarnaast heb je geen last van reclame en je zit niet vast aan de Shuffle-modus. Je kunt je muziek dus beluisteren in de volgorde die jij prettig vindt.

Reacties zijn gesloten.