Windows Phone

Op deze pagina vind je alles over Windows Phone. Wat is Windows Phone? Wat kun je er mee? En wat is de laatste Windows Phone versie? Op deze pagina vind je het allemaal!

Bekijk en vergelijk alle Windows Phone telefoons

Wat is Windows Phone?

Windows-PhoneWindows Phone is het mobiele besturingssysteem van Microsoft. Eerder gebruikte Microsoft Windows Mobile, maar dit besturingssysteem had veel last van problemen zoals onder andere vastlopers. Windows Phone is een compleet nieuw systeem met een door Microsoft ontwikkeld ‘live tile’ systeem. Die live tiles zijn in feite vlakjes waarop informatie te zien is, zoals contacten, het weer, sms berichten, email, Twitter, Facebook, etc.

Met dit systeem heeft Microsoft iets unieks in huis, wat je niet bij de andere besturingssystemen vindt. Het is een nieuw besturingssysteem (uitgebracht eind 2010) en heeft in september 2011 zijn eerste grote update (Mango) ontvangen. Windows Phone heeft veel lof ontvangen en is een behoorlijk solide besturingssysteem dat langzaam maar zeker meer marktaandeel vergaart. Inmiddels staan er ook meer dan 300.000 apps in de Windows Phone Store. Nog altijd een stuk minder dan het aantal apps voor Android en iOS, maar die twee bestaan dan ook al wat langer.

Wat kun je met Windows Phone?

Windows-Phone-uiterlijkZoals gezegd maakt Windows Phone gebruik van live tiles. Op deze tiles zie je updates van het weer, je kalender, sms’jes, emails en contacten. Via de live tiles kun je ook verschillende toepassingen openen zoals bijvoorbeeld de (Windows Phone) Store. Apps worden gedownload in de Store, waar je alles kunt vinden: van gratis apps en games tot betaalde varianten. Als je met je vrienden in contact wilt blijven kun je bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Whatsapp gebruiken. Die drie apps zijn op het moment enorm populair en worden door miljoenen mensen gebruikt. Gamen op Windows Phone is nog in opmars en zal door de integratie van Xbox Live een enorm vloeiend systeem worden. Ook kun je Windows Phone gebruiken als navigatie systeem met HERE Drive, kun je video’s bekijken op Youtube en krijg je constant live updates volgen van je contacten. Dagelijks komen er nieuwe apps en games bij, dus je hoeft je nooit te vervelen en je zult genoeg interessante apps of games tegenkomen om jezelf bezig te houden.

Windows Phone versies

Hieronder is een tabel te vinden met de verschillende Windows Phone versies. Windows Phone gaat door het leven onder verschillende namen: uiteraard is er Windows Phone, maar daarnaast wordt ook wel Windows Phone 7 en in sommige gevallen Windows Phone 7.5 genoemd. Windows Phone 8 wordt echter wel altijd voluit genoemd. Per jaar krijgt Windows Phone twee updates (naar verwachting); een kleine update en een grote update. De kleine update zal een aantal verbeteringen met zich meebrengen en een grote update kan het best gezien worden als een volwaardige nieuwe versie.

Naam Versie nr. Uitgave
Windows Phone 8.1 GDR1 4e kwartaal 2014
Windows Phone 8.1 2e kwartaal 2014
Windows Phone 8 GDR3 4e kwartaal 2013
Windows Phone 8 GDR2 Juni 2013
Windows Phone 8 Apollo November 2012
Windows Phone 7.8 Januari 2013
Windows Phone 7.5.1 Tango 2e kwartaal 2012
Windows Phone 7.5 Mango September 2011
Windows Phone 7 No-Do Maart 2011
Windows Phone 7 Eerste release Oktober 2010

De toekomst

Windows-Phone-8.1Windows Phone 8.1 is al even uit en bracht een berg aan veranderingen met zich mee waar gebruikers al lang op zaten te wachten. Na Windows Phone 8.1 zal Windows 10 uit gaan komen. Het ‘Phone’-gedeelte komt te vervallen. Microsoft heeft al bekendgemaakt dat álle Windows Phone 8-Lumia’s de update naar Windows 10 zullen krijgen.

Voor uitgebreide informatie over bijvoorbeeld de geschiedenis en alle versies van Windows Phone kun je een kijkje nemen op Wikipedia: Windows Phone op Wikipedia

Bekijk en vergelijk alle Windows Phone telefoons

 

Reacties zijn gesloten.