Capacitief

Een capacitief touchscreen is de nieuwste variant touchscreen voor je mobiele telefoon en werkt het beste. De meeste smartphones maken tegenwoordig dan ook gebruik van een capacitief touchscreen. Deze techniek werkt doordat er een verandering van capaciteit optreedt wanneer er een vinger dichtbij het scherm komt.

Doordat je lichaam altijd (licht) elektrisch geladen is, zal er altijd een overdracht van ‘spanning’ zijn tussen jou en de dingen die je aanraakt (mits datgene geleidend is). Wanneer jij een capacitief scherm aanraakt wordt die elektrische lading doorgegeven aan het scherm op het punt waar jouw vinger ermee in aanraking komt. Door die spanning weet je telefoon of een ander touchscreen apparaat dat het scherm aangeraakt wordt en kun je het scherm bedienen. Eerdere capacitieve schermen hadden ondersteuning voor maximaal 2 vingers (en de 2e vinger werd al niet goed opgepikt) maar tegenwoordig is een touchscreen die zich laat bedienen door 4 vingers niks vreemds meer. Hieronder een plaatje met een meer uitgebreide uitleg:
Zoals je kunt zien verandert de elektrische lading van het scherm wanneer een vinger het scherm aanraakt. Die informatie wordt constant uitgewisseld met de hardware van de telefoon, welke de informatie omzet naar een daadwerkelijk punt op het scherm. Op die manier kun je met het grootste gemak touchscreen schermen bedienen.

Een klein nadeel ten opzichte van resistieve schermen is dat je een capacitief scherm alleen maar met je vingers of een speciaal pennetje/handschoen te bedienen is. Een groot voordeel is echter dat de bediening van een capacitief scherm enorm vloeiend en snel is. Bovendien bedien je je telefoon niet snel per ongeluk in je broekzak.

 

Reacties zijn gesloten.