Firefox OS

Op deze pagina vind je alles over Firefox OS. Wat kun je er mee? En wat is de laatste versie van het besturingssysteem? Op deze pagina vind je het allemaal!

Wat is Firefox OS?

Firefox OS

Het bekende logo van Firefox is tevens het logo van Firefox OS

Firefox OS wordt ontwikkeld door Mozilla. Het besturingssysteem is gebaseerd op Linux en is volledig ontworpen met het veel gebruikte HTML5 en Java in het achterhoofd. In eerste instantie zal het besturingssysteem bedoeld zijn voor opkomende markten zoals bijvoorbeeld Zuid-Amerika maar later moet het besturingssysteem ook verschijnen in Europa. Een van de eerste toestellen met Firefox OS in Europa zal vermoedelijk de ZTE zijn.

Het besturingssysteem is open source, wat betekent dat gebruikers mee kunnen helpen met het verbeteren van het besturingssysteem door functies toe te voegen, problemen op te lossen of apps te schrijven.

Wat kun je met Firefox OS?

Vanwege HTML5 en Java kunnen er vrij snel veel apps uitkomen voor Firefox OS. Het zijn namelijk twee veelgebruikte ontwikkeltalen. Uiteraard bevinden apps als Twitter en Facebook zich al op het besturingssysteem, maar er is ook een muziekspeler aanwezig, een kaartendienst en een plek om apps te downloaden. Gemaakte foto’s kunnen direct bewerkt worden met onder andere filters en speciale randjes.

In de basis is Firefox OS dus niet anders dan andere besturingssystemen. Het is echter heel erg nieuw dus veel apps zullen er nog niet zijn vergeleken met Android, iOS en Windows Phone.

Firefox OS versies

Firefox OS is nog een enorm jong besturingssysteem dus momenteel zijn er nog maar drie versies uitgekomen. Het staat dus nog in de kinderschoenen en er wordt volop aan gesleuteld.

Naam Versie nr. Uitgave
Firefox OS 2.5.0 November 2015
2.0.0 Juli 2014
1.4.0 April 2014
1.3.0 Januari 2014
1.2.0 September 2013
1.1.1 Augustus 2013
1.1.0 Maart 2013
1.0.1 Januari 2013
1.0 December 2012

De toekomst

Mozilla doet met Firefox OS iets dat redelijk nieuw is in de wereld van smartphones. Het gehele besturingssysteem is ‘open’ en de gebruikers kunnen actief meewerken aan het verbeteren van het besturingssysteem. Voor nu is het onduidelijk hoe de toekomst voor Firefox OS eruit gaat zien. In eerste instantie wordt gericht op opkomende markten en later pas zal de focus ook op bijvoorbeeld Europa komen te liggen.

Voor uitgebreide informatie over bijvoorbeeld de geschiedenis en alle versies van Firefox OS kun je een kijkje nemen op Wikipedia: Firefox OS op Wikipedia

Reacties zijn gesloten.