Resolutie

De resolutie van het beeldscherm van een telefoon wordt aangegeven in pixels en geeft aan hoeveel informatie er weergegeven kan worden op je scherm. Een pixel kan vaak veel verschillende kleuren aannemen en alle pixels samen vormen een plaatje.

Pixels

Zoals een plaatje is opgebouwd uit pixels, zo is een telefoonscherm ook opgebouwd uit pixels. Als je heel erg inzoomt op je scherm zul je dus ongeveer hetzelfde zien. Tegenwoordig heb je diverse resoluties en schermformaten en hoewel een lage resolutie op een groot scherm er niet scherp uit ziet zal diezelfde resolutie er op een kleiner scherm wél scherp uit zien. Maar uiteindelijk betekent een hogere resolutie dat je meer fijnere details kunt zien en dat er minder kartelige lijntjes te zien zijn. Dat is duidelijk te zien in het onderstaande voorbeeld:

Resoluties-pixelsZo op het eerste oog lijken drie van de vier plaatjes gewoon prima in orde qua scherpte. Maar klik maar eens op het plaatje voor een groter formaat. Of kijk naar het plaatje hieronder, waar we een uitsnede laten zien op ware grootte:

Resoluties-pixels-2Het eerste plaatje heeft een zeer lage resolutie en dat zie je. De tekst is niet te lezen, de datum is niet te lezen en de kleine streepjes van het klokje zijn niet te zien. Het tweede plaatje is al een flinke verbetering. Je ziet dat het een klokje is van het merk Festina, en de datum is leesbaar. Ook de kleine streepjes aan de rand zijn zichtbaar. De derde foto heeft minder kartels en meer details terwijl de vierde foto nagenoeg geen kartels meer heeft.

Maar zoals je nu hebt gezien zegt de resolutie alleen niet alles. Het gaat om de resolutie in combinatie met het formaat waarin je het ziet. Door de resolutie te combineren met het schermformaat kun je uitrekenen hoeveel pixels er per inch te zien zijn en dat aantal geeft in feite aan hoe scherp het scherm van je telefoon is. Het menselijk oog kan tot ongeveer 350 pixels per inch (ppi) zien en daarboven wordt het lastiger om verschillen in scherpte te zien.

Je kunt gemakkelijk zelf de ppi van je huidige telefoonscherm berekenen, of misschien wil je de ppi berekenen van het scherm van die telefoon die je op het oog hebt. Je voert de resolutie van het scherm in en de schermgrootte en druk daarna op submit. Je ppi is het laatste cijfer dat je ziet. Zo heeft de Galaxy Note 4, met een resolutie van 2560×1440 pixels op een scherm van 5,7 inch een ppi van 515.

Reacties zijn gesloten.