Geheugen

Een belangrijk onderdeel van je telefoon is het geheugen. Telefoons hebben doorgaans 3 verschillende soorten geheugen, namelijk het RAM geheugen, het ROM geheugen en het externe geheugen. Elk onderdeel heeft zijn eigen kwaliteiten en elk onderdeel is even belangrijk voor je telefoon.

RAM geheugen

Samen met de processor is het RAM geheugen de spierkracht van je toestel. Hoe meer RAM geheugen, hoe zwaarder de toepassingen kunnen zijn die je kunt draaien. Wel is het zo dat je RAM geheugen een beetje in verhouding moet zijn met de snelheid van je processor. Nu is het bij telefoons zo dat je er niet lukraak geheugen bij kunt plaatsen dus dat zit wel goed. Sowieso is het bij mobiele apparaten vaak onduidelijk hoeveel RAM geheugen apps gebruiken. Bij PC’s staat altijd aangegeven wat je minimaal nodig hebt, maar bij telefoons is dat nog niet zo.

ROM geheugen

Dit is het vaste opslaggeheugen van je toestel. Op het ROM geheugen staat altijd je besturingssysteem geïnstalleerd en vaak worden apps ook hierop geïnstalleerd. Wel is het zo dat sommige toestellen heel weinig ROM geheugen hebben en kun je dus maar een beperkt aantal apps installeren. Je ziet echter steeds meer toestellen met veel ROM geheugen, enerzijds omdat de apps steeds belangrijker worden en anderzijds omdat bij sommige toestellen uitbreidbaar geheugen niet beschikbaar is. Een uitgebreide uitleg over het ROM geheugen vind je op onze aparte pagina, gericht op dit specifieke type geheugen.

Extern geheugen

Het laatste soort geheugen is het externe geheugen (ook wel het uitbreidbare geheugen) en dat is een soort verlengde van je ROM geheugen. Door je geheugen uit te breiden kun je meer bestanden kwijt op je toestel. Denk hierbij aan muziek, foto’s, video’s en apps die gebruik maken van externe opslag. Veel extern geheugen vinden we in de vorm van MicroSD kaartjes en deze zitten vaak ergens verstopt in in je toestel. De meeste Android en Blackberry toestellen hebben de mogelijkheid voor uitbreidbaar geheugen, maar bij Windows Phone 7 en iOS is uitbreidbaar geheugen niet mogelijk.

Wat kun je met je megabytes?

Nu weet je wat het betekent als je telefoon bijvoorbeeld 512MB ROM geheugen heeft en de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden tot 32GB, maar wat kun je ermee? Je moet er even vanuit gaan dat je besturingssysteem tussen de 150 en 250MB in beslag neemt. Dan hou je intern maar 262MB over. Om je een beetje vooruit te helpen zetten we hier een aantal bestandstypes op een rijtje met verschillende groottes erbij.

– Een mp3’tje: een gemiddeld mp3’tje van 3 minuten is zo’n 3MB groot.
– Een gedownloade aflevering van een serie van 20 minuten: 175MB
– Een gedownloade aflevering van een serie van 40 minuten: 350MB
– Een foto: tussen de 1 en 2,5MB
– Een app: een simpele app is een paar honderd KB, een wat uitgebreidere app kan een paar MB groot zijn.
– Een simpele game: een game als Angry Birds is zo’n 30MB groot, maar er zijn ook genoeg games van maar een paar MB.
– Een uitgebreide game: een aanbieder als Gameloft biedt games aan die wat uitgebreider zijn dan de standaard spelletjes. Deze games lijken veel op bijvoorbeeld games van de DS of PSP en zijn dan ook een stuk groter. Voor dergelijke games heb je vaak een paar honderd MB nodig en soms zelfs meer dan 1GB (1000MB).

Reacties zijn gesloten.