iOS

Op deze pagina vind je alles over iOS. Wat is het? Wat kun je er mee? En wat is de laatste versie van het besturingssysteem? Op deze pagina vind je het allemaal!

Alle iPhones vergelijken

Wat is iOS?

Apple-logoiOS, voorheen bekend als iPhone OS of iPod Touch OS, is het mobiele besturingssysteem van Apple. Oorspronkelijk is het ontwikkeld voor de iPhone, maar later is de ondersteuning uitgebreid naar de iPod Touch, iPad en Apple TV. iOS staat alleen maar op toestellen van Apple en applicaties mogen alleen maar geïnstalleerd worden via de officiële App Store. In die App Store zijn momenteel meer dan 1,2 miljoen applicaties te vinden. iOS biedt minder aanpasmogelijkheden dan bijvoorbeeld Android maar Apple is de laatste jaren wat lossen geworden. Zo kun je in iOS 8 meer aanpassen dan ooit te voren. Het komt nog altijd niet in de buurt van wat er mogelijk is met Android, maar het geeft gebruikers wel de mogelijkheid hun iPhone wat meer te personaliseren.

Wat kun je met iOS?

iOSDe iPhone (maar ook de iPad en iPod Touch) is naar hartenlust uit te breiden qua functionaliteit dankzij iOS. Door onder andere apps te installeren kun je meer op je telefoon dan voorheen mogelijk was, zoals hem gebruiken als zaklamp, gebruiken als hartslagmeter of gebruiken als QR code scanner. Apps en games kun je installeren via de officiële App Store van Apple. Er zijn letterlijk duizenden apps en games te vinden dus er is voor ieder wat wils. Populaire apps zijn onder andere Whatsapp, Twitter en Facebook en populaire games zijn onder andere Angry Birds en Cut the Rope. Verder kun je je iPhone gebruiken als navigatie systeem met Google Maps en kun je video’s bekijken via Youtube. Ook internetten is geen enkel probleem, alleen is het niet mogelijk om websites met Flash te bekijken omdat iOS die ondersteuning niet heeft. De nieuwste feature van iOS is Siri, waarmee je in feite je hele telefoon met je stem kunt besturen. Je kunt vragen of je nog afspraken hebt, waarna je een antwoord krijgt (gesproken), je kunt afspraken toevoegen door ze in te spreken, sms’jes laten voorlezen, sms’jes inspreken (stem naar tekst), alles is mogelijk met Siri.

iOS versies

De eerste uitgave van Apple’s mobiele besturingssysteem had nog geen officiële naam en heette ‘OS X’. Deze uitgave was een soort bèta en pas vanaf iPhone OS 2.0 begon het serieuze vormen aan te nemen. Vanaf versie 3.0 heet het besturingssysteem iOS omdat het naast de iPhone ook te gebruiken is op de iPod Touch en vanaf versie 4.0 is het ook te gebruiken op de iPad.

Naam Versie nr. Uitgave
iOS 9 September 2015
iOS 8.3 April 2015
iOS 8.2 Maart 2015
iOS 8.0/8.1 Oktober 2014
iOS 7.0 Oktober 2013
iOS 6.1 Januari 2013
iOS 6.0 September 2012
iOS 5.0 12 okt 2011
iOS 4.3 9 mrt 2011
iOS 4.2 22 nov 2010
iOS 4.0 8 april 2010
iOS 3.0 19 juni 2009
iPhone OS 2.0 11 juli 2008
Eerste uitgave OS X 6 mrt 2008

De toekomst

iOS-9iOS 9 is in september 2015 uitgebracht door Apple. Ten opzichte van iOS 8 is er weinig veranderd en het zijn vooral kleine verbeteringen die doorgevoerd zijn door Apple.

Voor meer uitgebreide informatie over iOS en de verschillende versies kun je terecht op de volgende Wikipedia pagina: iOS Wikipedia

Alle iPhones vergelijken

 

Reacties zijn gesloten.