Instant messaging

Instant messaging is een term voor het snel doorsturen van korte berichten. Een hele bekende vorm van instant messaging is MSN, maar dat wordt vaak meer omschreven als chatten. Tegenwoordig is instant messaging een term die vooral gebruikt wordt in de mobiele markt. Om gebruik te maken van instant messaging gebruik je vaak een programma als Ping of Whatsapp. Uiteraard kun je op een mobiele telefoon ook nog een dienst als MSN gebruiken, maar diensten als Facebook en Twitter zijn in feite ook een vorm van instant messaging en winnen veel aan populariteit. De term is in feite behoorlijk vaag, want instant messaging betekent niet meer dan dat je direct berichten kunt versturen. Het is dus een beetje een grijs gebied, maar in de mobiele markt is alles wat een concurrent is van SMS én werkt via het internet een vorm van instant messaging.

Ping

Ping logoPingen is een vorm van instant messaging welke gebruikt wordt op Blackberry toestellen via Blackberry Messenger. Het is in feite hetzelfde als sms’en, maar berichtjes worden via het internet verstuurd in plaats van via het telefoonnetwerk. Door gebruik te maken van Ping kun je in feite oneindig veel berichtjes versturen naar andere mensen die Ping gebruiken. Naast tekst kun je ook beeld en geluid versturen. Ping is lange tijd een van de grootste verkoopargumenten geweest van Blackberry en is – vooral onder jongeren – uitgegroeid tot een ware rage. Om te kunnen Pingen moet je wel een Blackberry bundel afsluiten bij je provider. Op dit moment ondervindt Ping veel concurrentie van Whatsapp. Met deze app kun je hetzelfde doen als Ping, maar dan op alle besturingssystemen.

Whatsapp

Whatsapp logoWhatsapp doet zoals gezegd een beetje hetzelfde als wat Ping doet, maar dit is te gebruiken op praktisch elk mobiel toestel dat gebruik maakt van mobiel internet. Whatsapp gebruikt je telefoonlijst om te kijken wie daarvan ook Whatsapp gebruikt en die personen worden dan automatisch toegevoegd in je Whatsapp lijstje. Ook kun je tekst, beeld en geluid versturen via de berichtjes. Bij elke persoon krijg je een soort chatvenster te zien met al je berichtjes en op je telefoon krijg je een melding wanneer iemand een berichtje heeft gestuurd. Het lijkt heel erg veel op sms’en maar het kost je in feite niks. Whatsapp is in een rap tempo enorm populair geworden en is de grootste concurrent voor Pingen.

Facebook

Facebook logoFacebook is vooral een website waar je je status kunt updaten, foto’s kunt posten en kunt reageren op andere updates, maar Facebook heeft ook een chatfunctie. Die chatfunctie is ook te gebruiken op je telefoon en is dus in feite ook een instant messaging functie. Je krijgt op dit moment vaak geen melding op je telefoon als je een berichtje ontvangt terwijl je offline bent, dus wat dat betreft kun je beter Ping of Whatsapp gebruiken. Wel kan het handig zijn om even snel wat af te spreken als een persoon geen Whatsapp heeft maar wel Facebook, of wanneer een persoon toevallig op de PC ingelogd is op Facebook. Want dat is wel het voordeel van Facebook: je kunt communiceren tussen telefoon en computer, iets wat met Ping of Whatsapp niet mogelijk is.

Word fan van GSMacties.nl op Facebook!

Twitter

Twitter logoTwitter bevindt zich een beetje in het grijze gebied van instant messaging. In feite gebruik je Twitter als een soort mini-blog om korte berichtjes te plaatsen. Mensen kunnen die berichtjes ‘retweeten’ (het bericht herhalen op hun eigen account) of erop reageren. Daarnaast kun je iemand ook een ‘DM’ (Direct Message) sturen die niet terug te vinden is op de tijdlijn. Elk bericht dat je plaatst is in feite een instant message want je plaatst direct een berichtje. Ook krijg je een melding wanneer iemand op jou reageert, maar vaak niet direct. Twitter maakt namelijk gebruik van de push techniek ,waardoor bijvoorbeeld een keer per half uur de tijdlijn wordt vernieuwd. Twitter is net als Facebook te gebruiken op zowel de telefoon als computer en is een enorm populair platform, maar het is misschien niet instant messaging te noemen in de ’traditionele’ zin van het woord.

Volg GSMacties.nl op Twitter voor actuele en leuke nieuwtjes!

 iMessage

iMessage-iconiMessage is in feite hetzelfde als Blackberry Messenger, maar dan voor Apple apparaten. Het grootste verschil zit hem in het feit dat je met iMessage berichten kunt versturen van je iPad of iPhone naar andere iPad of iPhone gebruikers, maar daarnaast kun je ook communiceren met Mac OSX gebruikers. Net als met Whatsapp en Blackberry Messenger is het ook bij iMessage mogelijk verschillende bestanden door te sturen. iMessage wordt vooral gezien als concurrent van Whatsapp en is gratis te gebruiken voor iOS 5 gebruikers. Het blijft echter een groot nadeel dat de service alleen te gebruiken is op Apple apparaten.

 

Reacties zijn gesloten.