Telefoon modellen

Telefoons vind je in allerlei vormen en maten en om het voor de consument een beetje overzichtelijk te houden is er een onderscheid gemaakt tussen verschillende modellen. De twee bekendste modellen zijn de ‘bar’ en ‘slider’ en sommige modellen zoals de ‘flip’ en ‘swivel’ zijn door de tijd heen langzaamaan een beetje verdwenen. Welk model jij fijn vindt werken hangt af van wat je met je toestel wilt doen en of je een touchscreen wilt, een volledig qwerty toetsenbord of gewoon een numeriek toetsenbord.

Candybar modelBar

Het bar model is het meest bekende en staat ook wel bekend als ‘candybar’. Het heet bar omdat de vorm en grootte lijkt op die van een snoep reep. Het meest kenmerkende aan bar modellen is dat er op de voorkant zowel een schermpje zit als een numeriek toetsenbord.

FlipmodelFlip

Het flipmodel is tot een paar jaar terug enorm populair geweest en bestaat uit 2 delen die tot één geheel dicht kunnen klappen. Het grote voordeel van dit soort toestellen was dat ze ingeklapt een stuk kleiner waren dan opengeklapt.

Slate modelSlate

Het slate model is een variatie op het bar model. Feitelijk betekend het hetzelfde, maar een slate model heeft geen tot weinig fysieke knoppen en heeft in plaats daarvan een touchscreen. Veel smartphones van tegenwoordig zijn ‘slates’ omdat er steeds minder knoppen op zitten omdat veel functies van fysieke knoppen over zijn genomen door het touschreen.

Slider modelSlider

Voorheen werd het slidermechanisme vooral gebruikt voor numerieke toetsenborden, maar met de komst van smartphones zie je steeds vaker dat het slidermechanisme gebruikt wordt om een volledig qwerty toetsenbord te herbergen. Het scherm schuift bij een slidertoestel over het toetsenbord heen om de grootte van de telefoon zo te beperken.

Swivel modelSwivel

Dit is een redelijk onbekend model en wordt momenteel niet gebruikt. Het enige recente toestel (voor zover wij weten) is de Motorola Flipout en was in juni 2010 gereleased. Een swivel model maakt gebruik van één scharnierpunt. Het principe is verder hetzelfde als een slider model, dus ook hier gaat het scherm over het toetsenbord heen, maar het scherm draait over het toetsenbord heen in plaats van dat het schuift.

Reacties zijn gesloten.