Bluetooth

BluetoothBluetooth is de meestgebruikte techniek om draadloos contact te maken tussen telefoons en andere Bluetooth apparaten, zoals een laptop of Bluetooth carkit. Nagenoeg elke telefoon beschikt over Bluetooth en het wordt gebruikt om bijvoorbeeld bestanden te verzenden naar andere telefoons of contact te maken met een headset. De techniek is ontwikkeld door het Zweedse Ericsson. Voordat Bluetooth een standaard onderdeel van telefoons werd was infrarood een veelgebruikte techniek, maar die was lang niet zo snel en had een zeer kort bereik waardoor je de telefoons praktisch tegen elkaar moest houden om een bestand door te sturen.

Hoe werkt bluetooth?

Bluetooth werkt via de 2,4GHz band en kan zo bestanden doorsturen naar een ander Bluetooth apparaat. Het is mogelijk om binnen een straal van 10 meter (meestal de maximale afstand bij telefoons) contact te maken tussen twee Bluetooth apparaten. Uiteraard gaat het verzenden sneller als de apparaten dichter bij elkaar zijn. Om Bluetooth te gebruiken moet je het eerst inschakelen op je telefoon. Ook moet je telefoon zichtbaar zijn voor andere gebruikers. Vervolgens kun je foto’s, filmpjes, muziek en andere bestanden selecteren en daarna kun je kiezen voor het verzenden via bluetooth. Daarna maak je verbinding met een toestel dat je kan kiezen in een menu en moet je een code invoeren (vrij te kiezen). Vervolgens toetst de ontvangende gebruiker ook die code in en wordt het bestand verstuurd. Een erg handige techniek dus.

Bluetooth versies en classes

Er zijn verschillende Bluetooth versies en ‘classes’. De versies zeggen wat over de doorvoersnelheid en de class zegt wat over de maximale afstand. Momenteel zitten we bij Bluetooth 4.0, die voor het eerst werd gebruikt op de iPhone 4S.

– Versie 1.0: de eerste versie had een datasnelheid van 1Mbit/s, wat ruwweg neerkomt op 100Kb/s. Met die snelheid duurde het minimaal 30 seconden om een standaard MP3 door te sturen.
– Versie 1.2: de eerste update, die de datasnelheid verhoogde naar 2Mbit/s en daarnaast de spraakkwaliteit en audio-overdracht verbeterde.
– Versie 2.0: eind 2004 werd de 2e versie van Bluetooth geïntroduceerd. De datasnelheid is maar liefst drie keer zo snel, het stroomverbruik is lager, foutcorrectie is verbeterd en de mogelijkheid te verbinden met meerdere apparaten is verbeterd.
– Versie 3.0: in 2009 kwam versie 3 uit. Ook deze keer werd de snelheid weer verhoogd en was de verbinding een stuk betrouwbaarder. Ook kan versie 3 overweg met wifi (802.11n).
– Versie 4.0: een jaar later werden de specificaties van Bluetooth 4.0 vastgelegd. De voornaamste vernieuwing is energiezuinigheid.

Naast verschillende versies zijn er dus ook verschillende classes. Telefoons hebben doorgaans class 2, maar er is ook nog een class 1 en 3. Class 1 heeft een bereik van 10cm tot 1m en Class 3 heeft een bereik tot 100 meter.

Reacties zijn gesloten.