Android

Op deze pagina vind je alles over Android. Wat is Android? Wat kun je er mee? En wat is de laatste Android versie? Op deze pagina vind je het allemaal!

Alle Android telefoons

Wat is Android?

AndroidAndroid is het mobiele besturingssysteem van Google. Ooit is het begonnen als besturingssysteem voor smartphones maar inmiddels is het ook te vinden op tablets, televisies, horloges en tal van andere apparaten. Qua apps kom je in Android niks te kort want momenteel staan er meer dan 1,4 miljoen apps in Google Play.

De eerste release van Android was in het najaar van 2008 en sindsdien heeft het besturingssysteem met het kleine groene robotje de markt in een rap tempo overgenomen. Een aantal voordelen van Android zijn dat het heel gemakkelijk aan te passen is naar je eigen smaak, er veel applicaties voor te vinden zijn en je kunt zelf nieuwe versies installeren door middel van custom roms.

Wat kun je met Android

Android-achtergrondMet Android is het mogelijk om apps en games te downloaden die de functionaliteit van het besturingssysteem flink uitbreiden. Apps worden gedownload in de Google Play Store, waar je van alles kunt vinden: van gratis apps en games tot betaalde varianten. Als je met je vrienden in contact wilt blijven kun je bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Whatsapp gebruiken. Die drie apps zijn op het moment enorm populair en worden door miljoenen mensen gebruikt. Ook gamen op Android is geen enkel probleem en steeds meer populaire games van bijvoorbeeld iOS vinden hun weg naar het groene robotje. Een game als Angry Birds staat soms al standaard op de telefoon en ontvangt bijna maandelijks een update met nieuwe levels die je kunt spelen. Ook kun je Android gebruiken als navigatie systeem met Google Maps, kun je zien of er regen aan komt met bijvoorbeeld Buienalarm en kun je video’s bekijken via Youtube. Dagelijks komen er nieuwe apps en games bij, dus je hoeft je nooit te vervelen en zult vaak genoeg een interessante app of game tegen om jezelf bezig te houden.

Android versies

Hieronder is een tabel te vinden met de verschillende Android versies. De updates voor de versies zijn niet meegenomen in de tabel, maar het is goed te zien hoeveel versies er in een korte tijd uitkomen. Op deze manier wil Google blijven innoveren en de concurrentie voorblijven.

Naam Versie nr. Uitgave
Lollipop Android 5.1 April 2015
Lollipop Android 5.0 November 2014
KitKat Android 4.4 Oktober 2013
Jelly Bean Android 4.3 Juli 2013
Jelly Bean Android 4.2 November 2012
Jelly Bean Android 4.1 Juli 2012
Ice Cream Sandwich Android 4.0 November 2011
Honeycomb Android 3.0 22 feb 2011
Gingerbread Android 2.3 6 dec 2010
Froyo Android 2.2 20 mei 2010
Eclair Android 2.0 / 2.1 26 okt 2009
Donut Android 1.6 5 sep 2009
Cupcake Android 1.5 30 apr 2009
Eerste update Android 1.1 9 feb 2009
Eerste uitgave Android 1.0 23 sep 2008

De toekomst

Android-5.0-LollipopDe laatste uitgebrachte versie is Android 5 Lollipop. Deze versie introduceert material design, wat neerkomt op een strakke, minimalistische en functionele vormgeving. Qua functionaliteiten wordt er vooral verder gebouwd op het uitstekende Android 4.4. Later dit jaar moet Android M uitkomen.

Meer Android nieuws kun je lezen in onze Android nieuwsberichten.

Voor uitgebreide informatie over bijvoorbeeld de geschiedenis en alle versies van Android kun je een kijkje nemen op Wikipedia: Android op Wikipedia

Alle Android telefoons

 

Reacties zijn gesloten.