Nokia sluit het Symbian-hoofdstuk af

Symbian is zo’n beetje de voorloper van de moderne besturingssystemen. Geïntroduceerd in 2001 en te vinden op gigantisch veel telefoons van verschillende merken. Maar nu, na 12 jaar heeft Nokia dat hoofdstuk afgesloten.

Symbian, de voorvader van moderne besturingssystemen

Nokia 9210 CommunicatorIn 2001 kwam de Nokia 9210 Communicator uit, de eerste telefoon met daarop Symbian. De telefoon kan best gezien worden als een van de eerdere smartphones, zes jaar voordat de iPhone en Android uitkwamen. In 2006 kwam Symbian Series 60 3rd Edition uit, de basis voor een aantal zeer bekende telefoons. Denk aan de Nokia N96, Nokia N95, Nokia C5-00, Samsung GT-i8510, Nokia E71 en de Nokia XpressMusic-toestellen. Een jaar na de komst van de iPhone en Android verdween de interesse in Symbian vrij snel, wat ervoor zorgde dat Nokia alle aandelen overnam. In datzelfde jaar kwam Symbian Series 6 5th Edition uit, de basis voor onder andere de Nokia C5-03, C6-00, N97, Samsung i8910 Omnia HD en de Sony Ericsson Vivaz.

iOS en Android verdrukten Symbian in rap tempo

Symbian BelleiOS en Android groeiden na hun introductie zeer snel, waardoor Symbian steeds meer in de vergetelheid raakte. Ook waren er veel klachten van gebruikers over een niet goed werkend Symbian. Daarnaast werden iOS en Android overspoeld met nieuwe apps terwijl Symbian steeds meer achterbleef. In 2010 kwam Symbian^3 uit, in 2011 gevolgd door Symbian Anna en Symbian Belle. Nokia heeft daar nog onder andere de Nokia N8, Nokia 500 en Nokia 808 PureView voor uitgebracht. Ook heeft Nokia in deze periode aangegeven te stoppen met Symbian en zich volledig te storten op Windows Phone. Nokia heeft nu aangegeven dat de Nokia 808 PureView de laatste Symbian-telefoon zal zijn die we zullen zien van het merk.

Nokia 808 PureViewMultitasking, copy/paste, homescreens, aanwezig in Symbian vanaf 2002

Het is zonde dat Symbian niet meer levensvatbaar is want het is toch een beetje de voorvader van de moderne besturingssystemen. Zo was er al heel vroeg ondersteuning voor multitasking, wifi, aanpasbare homescreens, de mogelijkheid te kopiëren en plakken, ondersteuning voor POP3 en IMAP, ondersteuning voor ‘push alerts’, stemherkenning, Bluetooth en turn-by-turn navigatie. Allemaal zaken die we veel gebruiken op onze smartphones en allemaal zaken die veelal vanaf 2002 aanwezig waren in Symbian. Daarnaast beschikte de Nokia N95 (die in maart 2007 uitkwam) over 3G terwijl de eerste iPhone (die in januari 2007 uitkwam) die ondersteuning nog niet had. Pas een jaar later, toen de iPhone 3G uitkwam was er 3G-ondersteuning. En wat denk je van een downloadwinkel voor apps? Voor het eerst toegepast op Symbian.

Rest in peace Symbian

We gaan dus geen nieuwe Symbian-telefoons meer zien, maar het systeem wordt wel nog onderhouden tot 2016 door Accenture. Grote kans dat het daarna helemaal over en uit is met Symbian.

Het is gedaan met Symbian, maar gelukkig is er nu Windows Phone. Bekijk alle Windows Phone smartphones!


Tags: , , , ,