Android en iPhone domineren markt met 85%

Android en iOS zijn behoorlijk dominant in de wereldwijde smartphonemarkt, zo blijkt uit cijfers van IDC. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal verscheepte smartphones in het tweede kwartaal van 2012.

Ruim twee derde heeft Android

IDC LogoUit cijfers van marktonderzoeker IDC blijkt dat Android en Apple samen goed zijn voor zo’n 85 procent van de smartphonemarkt. Samen zijn ze dus gigantisch groot op de internationale markt, maar nog indrukwekkender is het marktaandeel van Android: 68,1 procent! Android heeft eigenhandig dus ruim twee derde van de wereldwijde smartphonemarkt in handen, terwijl iOS het moet doen met 19,6 procent van de markt. Het marktaandeel van Apple is in vergelijking met eerdere cijfers wat gezakt terwijl het aantal verscheepte iPhones juist steeg. Dat komt doordat de totale smartphonemarkt flink is gegroeid.

Blackberry blijft marktaandeel verliezen

Terwijl Android en iOS onverminderd door blijven denderen zakt het marktaandeel van Blackberry steeds verder weg. Momenteel heeft Blackberry 4,8 procent van de markt in handen, een aantal dat ongeveer even hoog ligt als het marktaandeel dat Blackberry in 2009 had. Dat Blackberry het steeds minder goed is niet vreemd want de toestellen zijn inmiddels flink verouderd ten opzichte van de concurrentie, er zijn weinig apps te krijgen op het systeem en de opvolger van het huidige systeem laat nog een paar maanden op zich wachten. Ook Symbian’s marktaandeel krimpt steeds meer. In het tweede kwartaal van 2011 had Symbian nog 16,9 procent van de markt in handen maar dat is nu gezakt naar 4,4 procent. Ook hier is die daling niet vreemd. Symbian-toestellen worden namelijk nauwelijks nog gemaakt (de Nokia 808 PureView is het nieuwste Symbian toestel).

Windows Phone op weg naar 3e plek

Windows Phone kan nog altijd niet opboksen tegen grootmachten Android en iOS maar wint langzaam maar zeker aan terrein. Momenteel staat Blackberry op de nummer 3, gevolgd door Symbian. Windows Phone snoept echter steeds meer marktaandeel weg van de nummer 3 en 4 en het zal dan ook niet lang duren voordat Windows Phone de nieuwe nummer 3 zal zijn op de smartphonemarkt. Wij hebben nu al zin in de grafiek van het tweede kwartaal van 2013, aangezien Windows Phone 8 dan al een tijdje nieuw op de markt is en ook Blackberry 10 zal dan zijn intrede gemaakt hebben.

Chart: Worldwide Smartphone OS Market Share, 2Q 2012Description: Tags: Author: IDCcharts powered by iCharts

Bron: IDC


Tags: , , , , , , , ,