Marktaandeel smartphones nu wereldwijd 27 procent

In Nederland gaan smartphones als zoete broodjes over de toonbank en ook in de Verenigde Staten maken steeds meer mensen gebruik van de zakformaat-computers. Wereldwijd hebben smartphones inmiddels een marktaandeel van 27 procent opgebouwd.

Velen hebben wellicht het gevoel dat dit weinig is als je zo om je heen kijkt. We moeten wel bedenken dat er naast landen als het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland en andere welvarende landen ook landen bestaan waar de welvaart niet zo hoog is. Grote kans dat daar nog maar weinig smartphones aangeschaft worden. Mensen in India, Midden-Afrika (Ethiopië, Congo, Kenia, Somalië, etc), Iran, Irak, en ga zo maar door, zullen minder snel een smartphone aan (kunnen) schaffen dan de mensen hier. Vision Mobile heeft nu een onderzoek gedaan naar het wereldwijde gebruik van telefoons en heeft daar mooie grafiekjes van gemaakt (gebaseerd op de eerste helft van 2011).

Smartphones vs FeaturephonesIn de eerste grafiek hierboven gaan de gekleurde vakjes over smartphones. Duidelijk is te zien dat Apple, Nokia en Samsung het grootste aandeel hebben. Qua besturingssysteem is Android verreweg de grootste partij. Wel zie je duidelijk dat non-smartphones nog altijd een gigantisch marktaandeel hebben. De aandeel van smartphones zit echter wel flink in de groei. Van 11 procent in 2008, naar 20 procent in 2010 en uiteindelijk 27 procent in 2011.

Smartphones marktaandeelDe grafiek hierboven gaat over smartphone fabrikanten en hun wereldwijde marktaandeel. Nokia staat op de eerste plaats met 20 procent, op de voet gevolgd door Apple met 19 procent. Hoewel Nokia het de laatste jaren niet zo goed doet, hebben ze wereldwijd dus wel nog altijd het grootste marktaandeel. Samsung staat op de derde plaats met 15 procent. RIM doet het wereldwijd overigens beter dan HTC, en dat terwijl het steeds slechter gaat met RIM en steeds beter met HTC.

Featurephones marktaandeelDe derde grafiek gaat over de featurephones (de non-smartphones) en die ziet er heel anders uit. Nokia staat ook hier op de eerste plaats en wel met 28 procent, maar Samsung staat deze keer op de tweede plaats met 20 procent. We vragen ons wel af welke fabrikanten er onder ‘Other’ vallen.

Smartphones zitten in de lift en er worden er steeds meer van verkocht. De groei gaat enorm hard en en er zitten steeds meer goedkopere smartphones aan te komen. Wie weet zien we volgend jaar wel een nieuw grafiekje waarin te zien is dat smartphones bijna de helft van de markt bezetten. Wie weet!


Tags: , , , ,