Is jouw telefoon gerecycled?

Wat doe jij met je oude telefoon als je een nieuwe hebt gekocht? In het laatje in de keuken? Rechtstreeks in het zwarte gat dat de kliko heet? Of lever je hem in voor een paar euro bij bijvoorbeeld de Mediamarkt? Waarschijnlijk een van de eerste twee opties.

Wegstoppen of inleveren?

Als jij niet bij de personen hoort die hem weggooit of in een laatje stopt dan ben jij een van weinigen. Telefoons worden namelijk niet zoveel gerecycled, iets dat overduidelijk beter kan! Vodafone heeft een duurzaamheidsrapport uitgegeven en daaruit blijkt dat duurzaamheid nog niet hoog op de Nederlandse agenda staat. De provider verkoopt jaarlijks miljoenen telefoontjes, maar slechts 70.000 worden er weer ingeleverd. Dat is slechts 6 procent wat natuurlijk veel te weinig is, maar het aantal groeit wel gestaag. 5 jaar geleden werden er nog maar zo’n 14.000 telefoons ingeleverd bij Vodafone en nu zitten we al op 70.000 in 2012. Bedenk ook dat je vaak nog wat terugkrijgt voor je oude telefoon als je hem inlevert bij bijvoorbeeld je provider of een winkel die telefoons ’terugkoopt’. Vodafone geeft gemiddeld 35 euro voor een oude telefoon.

Vodafone recycling

Meer hergebruik dan recycling

Volgens Vodafone wordt 86 procent van de ingeleverde telefoons hergebruikt en 14 procent wordt gerecycled. En nu denk je misschien ‘hergebruikt’? Ja, een redelijk onbekend fenomeen in Nederland dat ‘Rebuying’ heet. Een derde partij koopt afgedankte telefoons en vervolgens worden ze doorverkocht indien mogelijk. Een beetje hetzelfde als veel mensen doen op Marktplaats maar dan door bedrijven in plaats van particulieren. Er is dus een hele wereld van oude telefoontjes waar velen niet veel van weten en wie weet bevat jouw geliefde Samsung, HTC of iPhone wel gerecyclede onderdelen! Of misschien heb jij zelf wel een tweedehands telefoon gekocht via Marktplaats of een andere winkel.

Bron: Emerce


Tags: , , ,