SMS bestaat 20 jaar

Congratulations, and celebrations! Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat het eerste sms-bericht verstuurd werd. Wat ooit was bedoeld als handige technische communicatie-methode werd snel de meest winstgevende berichtendienst ter wereld!

Eerste sms 20 jaar geleden verstuurd

SMSSms is de meest winstgevende berichtendienst ter wereld en providers halen er enorm veel winst mee binnen. Het gekke is echter dat de dienst nooit bedoeld was als geldmachine. Sms, wat staat voor ‘short messaging service’, was namelijk een zijproject van de groep telecombedrijven die de 2G-standaard had ontwikkeld. 20 jaar geleden werd de eerste sms dus verstuurd door Neil Papworth, een 22-jarige engineer. Het bericht ‘Merry christmas’ werd verstuurd naar een collega en daarmee was de populaire dienst geboren. Na een paar jaar hadden veel providers de dienst omarmd en steeds mee telefoons konden ermee overweg. Ondanks dat de dienst al heel wat jaartjes bestaat beleefde het in Nederland pas in 2010 zijn hoogtepunt met een recordaantal van een miljard sms’jes per maand!

Sms’jes veel te duur voor de consument

Een sms’je kost providers vrijwel niks. Zelfs met 1 cent per sms’je zitten we erg hoog te schatten, aangezien er na verloop van tijd onbeperkte sms-bundels zijn gekomen voor 10 euro per maand. Gemiddeld betaalt de consument vaak héél wat meer voor een sms’je. Zo betaal je vaak meer dan 10 cent per berichtje of zelfs zo’n 30 cent als je buiten de bundel een sms’je verstuurd. Nu is mobiel internet echter al een tijdje flink in opmars met als gevolg dat verschillende apps nu de taak van het oude sms’en overnemen. Denk bijvoorbeeld aan Whatsapp, Blackberry Messenger en Facebook Chat. Het gebruik van sms loopt dus flink terug, maar dat is 20 jaar na de uitvinding ook niet vreemd. Al helemaal niet in de wereld van telefoons waar de techniek enorm snel vordert.


Tags: , ,