Nederlands mobiel internet te traag

In Nederland is het mobiele internet veel te traag vergeleken met andere landen in Europa. Wat betreft vaste internetsnelheid zitten we al jaren in de top maar op het gebied van mobiel internet lopen we nogal achter.

Nederland loopt achter op het gebied van mobiel internet

Wat vast internet betreft doet Nederland het erg goed. Met een gemiddelde snelheid van 8,5Mbps zitten we in de top 3 van Europa en in de top 10 van de wereld. Niet verkeerd dus voor ons landje. Met mobiel internet is het echter een stuk slechter gesteld. Daarbij staan we namelijk op de 18e plaats in Europa. De lijst wordt aangevoerd door Oostenrijk, Oekraïne en Griekenland, maar ook landen als Litouwen, Tsjechië, Hongarije en Polen lopen voor op ons.

Rang Land Snelheid (kbps)
1 Oostenrijk 5925
2 Oekraïne 5485
3 Griekenland 4897
4 Rusland 4077
5 Spanje 3860
6 Noorwegen 3417
7 Duitsland 2874
8 Litouwen 2823
9 Tsjechië 2753
10 Italië 2732

Nederland staat op de 18e plaats met een snelheid van 1905kbps en zit dus niet bepaald bij de Europese top. Het wordt nog gekker want Nederland is qua mobiel internet een van de duurste landen, terwijl we in theorie ideale omstandigheden hebben voor de penetratie van mobiel internet. We leven in een land met relatief weinig oppervlakte, nagenoeg helemaal vlak, zonder bergen en met veel inwoners op een klein oppervlak. Dit maakt Nederland een van de meest ideale landen voor het overbrengen van data via de lucht, maar ondanks dat zijn we een van de duurste landen van Europa wat betreft mobiel internet. Een beetje vreemd dus.

Akamai - Mobiel internet snelheden Europa

klik voor groter formaat

4G in 2014 landelijk beschikbaar

Mondjesmaat wordt 4G uitgerold en dat kan mogelijk bijdragen aan een hogere gemiddelde snelheid. Naar verwachting zal er in 2014 landelijke dekking zijn bij de verschillende providers. Nu is het nog maar hopen dat de prijzen voor mobiel internet niet nóg verder omhoog gaan!

Bron: Nu.nl & Akamai


Tags: , , , ,