Vanaf eind 2013 bijna krasvrije telefoons?

Als het een beetje mee zit gaan we vanaf eind dit jaar de eerste reeks bijna krasvrije telefoons op de markt zien. Het scherm zal dan gemaakt zijn van kunstmatig saffier, een erg sterk materiaal dat nagenoeg krasvrij is.

Kunstmatig saffier mogelijke vervanger van Gorilla Glass

Kunstmatig saffier is nu nog te duur om te verwerken in de grote smartphone-schermen, maar de prijs van het materiaal is aan het dalen. Die daling van de materiaalkosten heeft analisten doen voorspellen dat telefoonfabrikanten binnen korte tijd overgaan op het gebruik van kunstmatig saffier. Momenteel wordt Gorilla Glass erg veel toegepast. Dit is speciaal behandeld gehard glas dat erg sterk is en ook niet snel krast. Onder andere de HTC One, Samsung Galaxy S3, Samsung Galaxy S4, Nokia Lumia 920 en de Sony Xperia J maken gebruik van Gorilla Glass. Gorilla Glass is al erg sterk en goed bestand tegen beschadigingen, maar er is altijd baas boven baas, en dat is in dit geval kunstmatig saffier.

Kunstmatig saffier nu nog te duur

ruw kunstmatig saffier

Dit is ruw kunstmatig saffier en deze blokken wegen meer dan 100 kilo per stuk!

Een scherm van Gorilla Glass kost momenteel zo’n 3 dollar en een vergelijkbaar scherm van kunstmatig saffier zou momenteel een prijs hebben van ongeveer 30 dollar. Die prijs kan echter zakken naar zo’n 20 dollar in een paar jaar dankzij meer concurrentie en verbeterde technologie. Natuurlijk is 20 dollar voor alleen het scherm nog steeds erg veel, maar daar is een oplossing voor. Zou zouden fabrikanten mogelijk een dunne laag saffier bedekken met een ander, goedkoper transparant materiaal. Op die manier worden de kosten gedrukt terwijl de positieve eigenschappen grotendeels bewaard blijven.  Het bedrijf GT Advanced Technologies werkt al aan het maken van dunne laagjes saffier en is momenteel in staat om laagjes van saffier te maken die dunner zijn dan een menselijke haar. Dit bedrijf zegt ook dat een saffier glas drie tot vier keer zoveel kost als een scherm van Gorilla Glass, wat uitkomt op zo’n 9 tot 12 dollar, goedkoper dan wat de analisten melden.

Momenteel nog niet veel saffier in producten

Kunstmatig saffier vind je nu ook al in een aantal producten. Het bekendste product is misschien wel de iPhone 5. Deze gebruikt een coating van saffier op de lens van de camera om krassen te voorkomen. Er is ook al een smartphone op de markt die saffier gebruikt voor het scherm. Deze smartphone is de Vertu Ti. Hij is niet voor iedereen weggelegd aangezien er een prijskaartje van zo’n 10.000 dollar aan hangt, maar dit toestel bevat een scherm van kunstmatig saffier. Hopelijk komen er later dit jaar wat goedkopere smartphones uit die gebruik maken van saffier, want je hebt wel een héél duur abonnement nodig om niet bij te hoeven betalen voor de Vertu Ti!

Vertu TiBron: Technology Review


Tags: , , , ,