Nieuw touchscreen herkent gebruiker

Er is een touchscreen ontwikkeld dat de gebruiker kan herkennen aan de de hand van aanrakingen. Op die manier zouden nieuwe manieren van beveiligen geïmplementeerd kunnen worden.

Silentsense herkent gebruiker op basis van aanrakingspatroon

Onderzoeker Cheng Bo heeft een touchscreen ontwikkeld dat de gebruiker kan herkennen aan de hand van aanraking. De technologie heeft de naam Silentsense en herkent gebruikers op basis van vegen en aanrakingen op het scherm. Ingebouwde sensors meten de druk, duur van aanraking en de vingertopgrootte en die gegevens vormen samen een uniek aanrakingspatroon.

Wanneer een gebruiker een smartphone of tablet wil gebruiken moet die doorgaans een pincode intoetsen of, in de nabije toekomst, zijn vingers scannen. Met Silentsense is het mogelijk om een toestel te ontgrendelen op basis van het unieke aanrakingspatroon. Wanneer je niet aan dat patroon voldoet kan de telefoon of tablet niet gebruikt worden en blijft het toestel vergrendeld. Geen pincode, geen vingerafdrukscanner, maar gewoon je toestel gebruiken om hem te ontgrendelen. Ideaal toch?

Test succesvol in 99 van de 100 gevallen

Er zullen uiteraard mensen zijn die bang zijn dat de techniek kan falen, maar die mensen hebben niets te vrezen. In een test was Silentsense in staat om 99 van de 100 gebruikers te herkennen door middel van gemiddeld 2,3 schermaanrakingen. Dat is een erg goed percentage en na een aantal verbeteringen zou de foutmarge dusdanig klein kunnen zijn dat het systeem succesvol geïmplementeerd kan worden in smartphones en tablets.

Bron: NewScientist


Tags: , , , ,