Wij kijken gemiddeld 110 keer per dag op onze smartphone

Er is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat een gemiddeld persoon zo’n 110 keer per dag zijn smartphone ontgrendeld om er iets mee te doen. Dat betekent dat je je telefoon gemiddeld tussen de vijf en tien keer per uur ontgrendeld.

Wij gebruiken onze telefoon 110 keer per dag

Slide to unlockVoordat je op zoek gaat naar het nummer van een verslavingsdeskundige kunnen wij je alvast zeggen dat 110 keer je smartphone ontgrendelen niet zoveel is als je zou denken. De cijfers zijn naar buiten gebracht door de makers van Locket, een app die gebruikers betaalt om advertenties op hun lockscreen te plaatsen. Gemiddeld ontgrendelen we onze telefoon:

– 23 keer om een berichtje te kijken
– 22 keer om een telefoontje te beantwoorden
– 18 keer om te tijd te kijken
– 9 keer om social media te checken
– 6 keer om het nieuws te bekijken
– 3 keer om iets op te zoeken op het internet

Daarmee komen we al uit op 81 keer dat we onze smartphone ontgrendelen met normaal dagelijks gebruik. En dan klinkt 110 al minder indrukwekkend. Zo zullen sommigen meer dan 23 keer per dag een berichtje bekijken, meer dan 6 keer het nieuws checken en meer zaken opzoeken op het internet. Dan heb je ook nog zaken als foto’s maken, muziek luisteren, een filmpje bekijken, navigeren, en ga zo maar door. Met andere woorden: de gemiddelde persoon is (nog) niet zo verslaafd aan zijn of haar smartphone als vaak gedacht wordt.

De grens tussen normaal gebruik en verslaving

Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat sommige gebruikers hun telefoon maar liefst 900 keer (!!) per dag ontgrendelen. Dat komt neer op gemiddeld elke minuut van de 16 uur dat een gemiddeld mens wakker is. Dat heeft waarschijnlijk weinig meer met normaal gebruik te maken en gaat behoorlijk richting dwangmatig gebruik (verslaving dus).

De vraag is dan echter: wanneer gebruik je je smartphone dwangmatig en wanneer is het normaal gemiddeld gebruik? Die vraag is vrij lastig te beantwoorden. Het is wel enigszins te testen: schakel eens een dagje of twee alle dataverbindingen op je smartphone uit. Geen wifi, geen 3G en dus geen social media of WhatsApp. Als je dat prima vol houdt zonder afkickverschijnselen te krijgen dan heb je waarschijnlijk geen probleem. Als je na korte tijd echter schuimbekkend naar je schermpje zit te staren, wachtend op een notificatie, dan raden we je aan om misschien toch op zoek te gaan naar hulp.

In de toekomst iedereen een bril of lenzen?

Er is echter nog een aspect van smartphonegebruik wat invloed heeft op iedereen. Zo is het kijken naar een schermpje vermoeiend voor onze ogen en kan het invloed hebben op ons zicht. Zo kan je vertezicht flink achteruit gaan en ook je zicht in het donker kan verminderd worden. De kans dat je een bril of lenzen moet gaan dragen wordt dus groter naarmate je vaker naar een kleine schermpje zit te staren.

all-E mensen

Ziet de mensheid er in de toekomst zo uit? Misschien had de film Wall-E het wel bij het rechte eind!

Ook je nek staat meer onder druk wanneer je naar een smartphone kijkt. Je nek vormt aan de achterkant normaal een C-vorm, wat perfecte ondersteuning biedt voor je hoofd. Wanneer je naar je smartphone kijkt buig je vaak je hoofd naar beneden waardoor er veel meer spanning komt te staan op je nek (die moet tussen de 4,5 en 5kg ondersteunen). Die buiging maak je redelijk vaak op een dag en elke keer dat dat gebeurt komt er spanning te staan op de spieren, zenuwen, wervels, pezen en ga zo maar door. Niet heel erg gezond en op den duur kan het zorgen voor nek-klachten.

Geen smartphone meer gebruiken?

Wil dit alles zeggen dat we onze smartphone dan maar niet meer moeten gebruiken? Nee, natuurlijk niet. Maar zoals met alles is het belangrijk dat je het gebruikt met mate en met een goede houding. Dus niet als een bezetene elke minuut van de dag je telefoon controleren en als je hem gebruikt niet voorovergebogen naar dat kleine schermpje staren. En wie weet wat er in de toekomst bedacht wordt om eventuele problemen op te lossen. De mobiele telefoon is immers nog redelijk jong en waarschijnlijk valt er meer te verbeteren dan we op dit moment kunnen bedenken.

Bron: Buzzfeed, KCRA & Tech2


Tags: , , , ,