Android 4.4 had ondersteuning voor RAW-foto’s

Android 4.4 bevatte in eerste instantie de mogelijkheid om RAW-foto’s te maken. Foto’s worden dan niet gecomprimeerd opgeslagen in het bekende JPG-formaat maar worden opgeslagen in het ongecomprimeerde RAW-formaat.

Geen RAW-foto’s maken met Android 4.4

Android fotografieVlak voor de release van Android 4.4 is de mogelijkheid om RAW-foto’s te maken geschrapt uit de software. Ook de mogelijkheid gezichten te detecteren of om snel veel foto’s achter elkaar te maken is eruit gehaald. Waarom deze opties uiteindelijk niet in Android 4.4 zijn verschenen is niet helemaal duidelijk. Mogelijk zaten er nog wat foutjes in of werkte het allemaal nog niet goed genoeg. In plaats van optimalisaties door te voeren of fouten op te lossen is waarschijnlijk besloten de aandacht te vestigen op het afmaken van Android 4.4.

De nieuwe camera-app zou ook ondersteuning bieden voor verwisselbare lenzen, mogelijk zoals als Sony ook heeft gedaan.

Het is nog onduidelijk of de opties later via een update alsnog verschijnen in Android 4.4, maar die kans is wel gewoon aanwezig (de extra opties waren immers zo goed als klaar). Nokia gaf eerder al aan RAW-ondersteuning naar de Lumia 920, 925 en Lumia 1020 te brengen middels een update. Deze update is echter nog niet verschenen.

Bron: Pocketnow

Wat zijn RAW-foto’s?

Voor degene die niet weten wat RAW-foto’s zijn: wanneer je een foto maakt met je camera of telefoon wordt deze verwerkt door de interne software. Deze software zet de data uit de sensor om in beeld dat jij kunt bekijken en past daarna vaak nog een aantal zaken toe zoals ruisreductie, verscherpen en compressie zodat je niet met een gigantisch bestand zit. Uiteindelijk heb je een JPG-bestand en die kun je overal openen.

Sommige duurdere camera’s hebben echter ook de mogelijkheid foto’s te maken in RAW. Dat kun je het beste zien als een foto die nog niet ontwikkeld is (door je camera). Een RAW bestand is de ruwe data van de sensor, zonder compressie, zonder ruisreductie en vaak veel groter dan een JPG. Professionele fotografen schieten dan ook vaak in RAW omdat je dan meer mogelijkheden hebt met nabewerken. In plaats van dat de camera beslist hoe de ruwe data omgezet moet worden beslis jij het dan zelf. Hierdoor kun je meer doen met de belichting, met de kleuren, het contrast, witbalans en ga zo maar door.

 


Tags: , , , , ,