Artikel: Waar zijn de 128GB-smartphones?

In 2011 kwam de iPhone 4S uit en die had een maximale opslag van maar liefst 64GB. We zijn nu inmiddels twee jaar verder en meestal is 16GB opslag het beste, 32GB zie je af en toe en 64GB is nog altijd vrij zeldzaam. Maar waar zijn de 128GB-smartphones?

128GB, voor ál je media!

Meizu MX3Meizu, een bekend Chinees merk, heeft deze week de MX3 uitgebracht. Dit toestel is te koop met 16GB, 32GB, 64GB en nu ook 128GB. Vooral dat laatste is interessant. Media wordt steeds belangrijker en met de 1080p-schermen van tegenwoordig is het zonde om een film op je smartphone te kijken die niet in die resolutie staat. Dergelijke films zijn al snel 2GB groot. Dan heb je ook nog series van tussen de 400MB en 1GB per aflevering, steeds grotere foto’s, filmpjes én je muziek.

128GB, voor veel te veel media?

128GB lijkt met al die media een redelijk goede oplossing maar om heel eerlijk te zijn: zelfs als je je telefoon stampvol hebt staan met films, muziek, series en foto’s, dan nog is het lastig om om de 64GB voorbij te gaan. Zelfs met alle 16 afleveringen van het vijfde seizoen Breaking Bad in 1080p haal je de 30GB nog niet eens. Dan kunnen er ook nog wat films bij, héél veel muziek, héél veel foto’s en héél veel opgenomen filmpjes en dan is het nog lastig de 64GB te bereiken. Je kunt de 64GB wel bereiken, en iemand met veel media zal er niet zo veel moeite mee hebben, maar dan heb je meer media op je telefoon staan dan je ooit zal kijken/luisteren. En zo moeilijk is het niet om zo af en toe wat te verwijderen en toe te voegen.

128GB, voor RAW-fotografie?

Maar wat nou als telefoons RAW-fotografie gaan ondersteunen? Dan zit je al snel aan de 30MB per foto. Met 500 foto’s zou je dan 15GB verbruiken, maar mensen die bewust RAW-foto’s maken halen die foto’s waarschijnlijk relatief snel van de telefoon af om ze te kunnen bewerken in een fotografieprogramma als Lightroom, dus dan heb je al die ‘verloren’ ruimte ook weer terug. Een fotograaf met een gewone camera laat alle foto’s immers ook niet heel lang op de SD-kaartjes staan.

128GB, nog helemaal niet nodig!

128GBDus nogmaals de vraag: waar zijn de 128GB-smartphones? Die zijn er bijna niet omdat het niet nodig is, althans nu nog niet. De gemiddelde consument zal al voldoende hebben aan (veel) minder dan 16GB en de grootverbruiker zal nog moeite hebben met het vol krijgen van 64GB. En je kunt 64GB wel makkelijk vol krijgen, maar dan doe je het waarschijnlijk eerder ‘omdat het kan’ en niet omdat je per se alles nodig hebt.

128GB zal vanzelf wel komen naarmate bestanden steeds groter worden, maar voor nu is het onzinnig. Persoonlijk kan ik me nog herinneren dat ik vroeger onmogelijk 5GB vol kon krijgen op de computer en nu staat 5GB gelijk aan twee films, of grofweg 1/3e computergame. Maar zolang zelfs 16GB nog volop gebruikt wordt voor high-end smartphones zal het nog wel eventjes duren voordat 128GB steeds vaker te zien is.


Tags: , , ,