Fabrikanten moeten netto-opslag smartphones vermelden

Er is de laatste tijd nogal wat te doen rondom de opslag van smartphones. Steeds meer van de opslag is namelijk niet toegankelijk voor de consument. De Consumentenbond is van mening dat fabrikanten daarom ook de netto-opslag moeten vermelden.

Consumentenbond wil dat fabrikanten netto-opslag vermelden

MicroSDVeel telefoons bieden tegenwoordig minimaal een paar gigabyte aan opslag voor de gebruiker maar steeds vaker wordt die opslag al vanaf het begin voor een groot gedeelte in beslag genomen. De Galaxy S4 is vanwege de opslag in het nieuws gekomen want ongeveer bijna de helft van de opslag wordt in beslag genomen door het besturingssysteem, apps, voorbeeldfilmpjes, achtergronden en meer. Hierdoor heb je als gebruiker maar 9GB van de 16GB over, wat natuurlijk flink minder is dan waar je voor betaald hebt.

De Consumentenbond wil fabrikanten nu zo ver krijgen dat ze de netto-opslag gaan vermelden zodat je als consument weet wat je krijgt voor je geld. Samsung heeft de Consumentenbond al laten weten te overwegen de netto-opslag te vermelden.

Waarom niet meer geheugen in de telefoon?

Wij hebben een hele andere oplossing voor dit probleem: extra geheugen in een telefoon plaatsen. Stop er in plaats van 16GB standaard 8GB extra in waarbij 16GB gebruikt kan worden door de consument en de rest standaard gereserveerd wordt voor standaard software. Geheugen kost belachelijk weinig dus kostentechnisch zou het niet veel uit moeten maken. Het zou wat ons betreft geen rare zet zijn en een stuk eerlijker voor de consument omdat je je opslag dan niet hoeft te delen met zaken die de fabrikant voor jou erop heeft gezet.

Bron: Nu.nl


Tags: , , , ,