Artikel – Een toekomst met slimme accessoires

2014 lijkt nu al in het teken te staan van de slimme accessoires. Diverse fabrikanten werken aan accessoires variërend van polsbandjes en horloges, tot brillen en diverse fitness-accessoires. Zou het een toekomst hebben of is het slechts een hype?

Een ontmoeting met de toekomst

Google GlassNormaal schrijven we hier bij GSMacties.nl niet vanuit de ik-persoon, maar zo nu en dan maken we een uitstapje. Deze week heb ik (Stefan) kennis mogen maken met Google Glass. Die kennismaking duurde slechts een paar minuutjes en mijn conclusie voor nu is dat het een leuk experiment/prototype is, maar in zijn huidige vorm zal het geen overweldigend succes zijn. Waar ik me wel over verbaasde is het schermpje, wat dat werkt verbazingwekkend goed! Als je vooruit kijkt zit het niet in de weg en het is groot genoeg om duidelijk te zijn als je er wel naar kijkt. Stemcommando’s werken ook best goed en in no-time had ik met het commando ‘take a picture‘ een foto gemaakt van de eigenaar van dit futuristische brilletje. Maar dit soort ontmoetingen met de mogelijke toekomst zetten je wel aan het denken, want waar gaat het naar toe?

Met een brilletje op in de auto

Hier bij GSMacties.nl hadden we het over een mogelijke toepassing van smartglasses, namelijk in de auto. In plaats van je snelheid, toerental, tankinhoud en andere belangrijke zaken te tonen achter je stuur zou het mogelijk kunnen worden om het te projecteren op je smartglass.

Google Glass autoJe moet je dan het volgende voorstellen: je stapt in de auto met je smartglass op en door middel van een NFC- of Bluetooth-verbinding wordt er automatisch een verbinding tussen beide apparaten tot stand gebracht. Op dat moment verandert je bril in een vervanging van je dashboard en wordt de werking van het apparaat aangepast. Als je stilstaat kun je hem bedienen maar zodra je gaat rijden wordt de bediening vergrendeld op enkele stemcommando’s na. Je hoeft hierdoor niet naar beneden te kijken om te zien hoe hard je rijdt en kunt dus langer focussen op de weg voor je. Ook kan je bril tijdig file-informatie doorgeven in combinatie met een mogelijke vervangende route die vervolgens automatisch doorgestuurd kan worden naar je navigatie-systeem door middel van een stemcommando. Of dat je een melding krijgt dat je niet op tijd thuis gaat zijn voor het eten en dat er gevraagd wordt of je je partner wilt bellen om het door te geven.

Met een slim horloge door het leven

2014 - SmartwatchMaar hoe zit het dan met slimme horloges? Daar ben ik persoonlijk nog altijd een beetje sceptisch over. Het is momenteel voornamelijk te gebruiken als extensie van je smartphone, bijvoorbeeld om binnenkomende sms’jes, mails en telefoontjes weer te geven. Maar hoe gaat het in de nabije toekomst? Zou automatisch aanpassen op basis van wat je doet ook hier een meer waarde hebben? Je smartwatch zou intelligent de functionaliteit aan kunnen passen door bepaalde zaken te combineren.

Zo zou fietsen in combinatie met een koptelefoon opzetten de smartwatch automatisch kunnen veranderen in een audiospeler. Als jouw smartwatch een smartwatch van een vriend(in) binnen een bepaalde straal ziet, buiten een bepaalde straal van je werk of school, zou er automatisch een uitgaanssuggestie gegeven kunnen worden op basis van je favoriete filmgenres, muzieksmaak of andere zaken. Als je binnenkomt op je werk zou je smartwatch automatisch over kunnen gaan op de zakelijke omgeving waardoor je direct mails binnen ziet komen en de agenda snel kunt bekijken. Tijdens het gamen zou een smartwatch statistieken kunnen laten zien, bijvoorbeeld hoeveel punten je hebt gescoord of welk team er voor staat.

De technologie is er al grotendeels klaar voor, nu de rest nog

Slimme accessoires

Een aantal slimme accessoires van Sony

Persoonlijk denk ik dat contextueel bewustzijn de diverse slimme accessoires naar een hoger niveau kan tillen, maar dan moeten wel nog een paar flinke stappen gemaakt worden op het gebied van NFC-tags of andere manieren wat betreft het ‘zien en begrijpen’ van apparaten en diverse ruimtes en toepassingen. Je smartphone verdwijnt dan steeds meer naar de achtergrond en biedt dan puur de benodigde processorkracht, opslag en mobiele verbindingen. Je slimme bril, horloge of armbandje wordt dan jouw poort naar de wereld, een soort personal assistant die precies doet wat jij er van verwacht. Uiteindelijk zie ik de smartphone zoals we die nu hebben ook wel verdwijnen en zal het volledig overgenomen worden door de diverse accessoires, maar er zullen nog wel wat jaartjes overheen gaat voordat dat gebeurt.

Nu ben ik maar één persoon met één visie, maar wat denk jij van slimme accessoires? Uiteraard gaat het nog wel even duren voordat we scenario’s zien zoals hierboven beschreven, maar zou het de toekomst zijn of is het iets dan snel weer gaat verdwijnen?


Tags: , , , , , ,